Kezdőlap / Fogászati betegségek / A bölcsességfogról

A bölcsességfogról

Testi fejlődésünk során legutolsóként – általában 16 és 20 éves kor között – bújnak elő (csírahiány miatt) az úgynevezett bölcsességfogak. Elnevezése egy régi közhiedelemnek köszönhető, azaz az emberek a 20-as évek elején vannak a legnagyobb tudás birtokában.

A bölcsességfogak mérete és formája rendkívül különböző lehet, nem beszélve a fogak gyökeréről sem, mely szintén nagyon szerteágazó lehet. Bizonyos esetekben a bölcsességfogak egyáltalán nem jelennek meg (minden tízedik ember), de az is gyakori, hogy nem nő ki mind a négy.

A bölcsességfog növekedése során aktív és passzív szakaszok váltakoznak, azaz vannak nehezebb és érezhetően fájdalmasabb, illetve nyugodtabb időszakok is. Az aktív időszakban próbál meg a fog előjönni, mely általában gond nélkül bekövetkezik, azonban, ha a fog bármiféle akadályba ütközik, akkor fájdalmat és gyulladást okozhat.

A fogak nem megfelelő növekedésekor többféle eset előfordulhat. Lehetséges, hogy csak félig tudnak előjönni, előfordulhat, hogy teljesen kijön, de a mellette levő fogtól nagy távolságra van és a hézagban lepedék telepedhet meg, a legkellemetlenebb esetben pedig olyan szerencsétlenül növekszik, hogy a megfelelően álló fogakat előretolja. Tanácsos már a fogak megjelenésekor felkeresni a fogorvost, aki meg tudja állapítani, hogy lesz-e elegendő hely a fogak előbújásához, ha nem, akkor a bölcsességfogak kihúzása az egyetlen módszer.

Gyulladás (pericoronitis) esetén az íny begyullad, megduzzad, fájdalom keletkezik, és bizonyos esetekben megduzzadhat az arc, láz és szájnyitási problémák is jelentkezhetnek. Ilyen esetben a szakszerű higiénia még fontosabb – különösen, hogy a bölcsességfogak tisztítása alapból is nehézkes – és ajánlatos felkeresni a szájsebészetet is. Általában elegendő, ha a gyulladt íny körülvágásával helyet biztosítanak, azonban ha a fentebb is említett fogtolás áll fenn, akkor el kell távolítani (húzással vagy műtéttel). Abban az esetben, ha nem kell kihúzni a fogakat és van elegendő hely a növekedéshez, akkor nincs más teendőnk, mint türelmesen várnunk, hogy teljesen előbújjanak a fogak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás