Kezdőlap / Fogászati betegségek / A fogszuvasodás és következményes betegségei

A fogszuvasodás és következményes betegségei

A fogszuvasodás (caries) mind a tejfogak, mind a maradó fogak koronáján kedvezőtlen körülmények között már röviddel a fog áttörése után megindulhat.
Kezdeti formájában (incipiens caries) fehér foltot láthatunk, mely a fogzománc ásványi anyagainak kioldódására utal. Ebben a fázisban még visszafordítható, reverzíbilis a folyamat. Továbbhaladása esetén a porózussá vált zománcban kialakul a carieses üreg, a„lyuk”, mely a zománc után a dentinre (a fog alapállományára) is ráterjedhet, s azt elpusztítva eléri a foghclet.
A caries kialakulhat a fogak rágófelszíni barázdáiban, a fogak oldalsó felszínein, idősebbeknél az íny visszahúzódása miatt szabaddá vált fognyaki cementen (fognyaki vagy gyökércaries). A fogak koronai részén a szuvasodás már kisgyermekkorban kezdetét veheti, s kezelés hiányában a fog koronájának nagy részét elpusztíthatja.
A szuvas fog általában hidegre és melegre is érzékeny, de gyakran a fogorvos fedezi fel a vizsgálat során. Ha a carieses folyamat a fogbél közelébe ér, a fogbél („ideg”, pulpa) gyulladása jöhet létre, amely valamilyen inger kiváltotta tartós érzékenység következtében a spontán fájdalom heves, lüktető fokozatait produkálhatja. Beavatkozás nélkül a fogbélgyulladás (pulpitis) a pulpa elhalását, és a gyökércsúcs körüli szövetek károsodását okozhatja, sőt csonthártyagyulladás is kialakulhat. Utóbbi esetben a fog gyökércsúcsának megfelelően, az arc lágy részeire is kiterjedő duzzanat észlelhető („dagadt arc”). Súlyos esetben előfordulhat, hogy ilyenkor a fogat már nem lehet megmenteni, el kell távolítani.
A caries következményes betegségei tehát idővel a fog elvesztéséhez vezethetnek. Rendszeres fogorvosi vizsgálattal, illetve a legkisebb panasz esetén azonnali fogorvoshoz fordulással a fog „kihúzása” elkerülhető, mivel a caries gyógyítható.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fertőzéses íny- és szájgyulladások

Az ínyre és az egész szájra kiterjedő gyulladást baktériumok, vírusok és gombák okozhatják. A baktériumok …

Leave a Reply