Kezdőlap / Fogászati betegségek / A fertőzéses íny- és szájgyulladások

A fertőzéses íny- és szájgyulladások

Az ínyre és az egész szájra kiterjedő gyulladást baktériumok, vírusok és gombák okozhatják.
A baktériumok által okozott fekélyes ínygyulladás akut formájában az íny duzzanatát, az ínyszélen fekélykoszorú-képződéssel, fájdalmat, nyálfolyást, lázat okozhat. Oka a szájban lévő egyes baktériumfajták (fusiformisok, spirocheták) elszaporodása, kezdeti ínygyulladás talaján, elhanyagolt szájhigiéné következtében. Utána maradandó károsodás: az elpusztult ínypapillák következtében kialakult állapot maradhat vissza.
A herpeszvírus ugyancsak okozhat (főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél) apró hólyagocskákkal, ezek megrepedésekor fájdalommal, lázzal járó heveny íny- és szájgyulladást. A herpeszvírus megmaradhat éveken át lappangó állapotban a szervezetben, s különböző behatásokra (láz, napsütés) aktiválódva hozza létre az ajakherpeszt. Ez apró hólyagocskák csoportjából álló, 1 cm átmérőjű vagy annál nagyobb „kiütés”, amely az ajakpír és a bőr határán elhelyezkedve, a hólyagocskák megrepedése után néhány nap alatt beszárad és meggyógyul.
Recidiváló afthának nevezzük egyes egyéneknél azt a szájnyálkahártyán gyakran előforduló, gombostűfejnyi – lencsényi – hámhiányt, melyet piros udvar vesz körül,
fájdalmas, de 8-10 nap alatt magától is meggyógyul. Keletkezésének oka túlérzékenységben, a szervezet immunállapotának megváltozásában keresendő.
A gombás fertőzéseket a szájban mindenkor jelenlévő Candida albicans nevű gombafajta megszaporodása idézi elő. Krónikus formájában (a heveny gyulladás ritka) mindkét szájzug berepedését, gyulladását (“pállott száj”) okozza, a nyelv és a szájpadi nyálkahártya erősen vörös, gyulladt, fehéres lepedék fedheti. Kiváltó oka lehet : előzetesen hosszan tartó antibiotikus kezelés, B-vitamin hiány,az íny, rossz, régi fogsor, a protézis hiányos tisztán tartása stb.
A fertőzéses betegségek mindegyike jól gyógyítható szakorvos által.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás