Fogszuvasodás

A fogszuvasodás az leggyakoribb fogászati betegség. Sőt a világ egyik legelterjedtebb betegsége. Bolygónk lakosságának 95%-át érinti a probléma. Bizonyára nincs olyan ember aki ne tapasztalta volna még ezt a problémát.
A szuvasodás egy folyamat, amely a fogfelszínen kezdődik, és a fog belseje felé halad. Ha időben észre vesszük, és orvoshoz fordulunk, akkor semmi probléma nem esz belőle a későbbiekben. Ám minél tovább várunk, és minél nagyobb része betegszik meg a fognak, annál nehezebb a kezelés, és akár a fog elvesztésével is számolnunk kell.
A kezdeti stádiumban, mikor még csak a felszínen észlelhető a szuvasodás, a fogorvosok töméssel oldják meg a helyzetet. A beteg részt fúróval eltávolítják, míg csak az egészséges fog marad, majd a keletkezett lyukat betömik. Régebben amalgám tömést használtak, de ma már fehér töméseket készítenek, így a különbség észrevehetetlen az avatatlan szemnek.
Ha a szuvasodás már a fogbelet is érinti, és ennek következményenként gyulladás alakul ki Akkor már nem elég a felszíni kezelés. Ilyen esetekben az elhalt fogbelet távolítja el az orvos, és a gyökércsatornát is kitisztítja, eltávolítja az ideget, majd tömést helyez a gyökérbe, azután a fogba, végül a felszínre.
Ha a probléma már annyira súlyos, hogy a gyulladás a gyökér körüli csontra is átterjed, akkor már csak a fog eltávolítása segíthet.
Ez a betegség nagyon jól megelőzhető. Használjunk fluoridos fogkrémet, és látogassuk gyakran a fogorvost, még akkor is, ha nincs panaszunk.
Figyeljünk az étkezési szokásainkra! Itt pedig el kell oszlatnom egy tévhitet. Mégpedig a csokoládéról. A csokoládé nem teszi tönkre a fogakat. Legalábbis az édességek közül ez a legjobb a fogaknak, mert a kakaóvaj egy védőréteget képez, és védi a fogakat a savas behatásoktól.
Amik nagyon roncsolják a fogakat, azok a savas ételek, és italok, a ragadós ételek, a gyümölcsök közül azok amiknek magas a cukor, és sav tartalma.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás