Kezdőlap / Művészet és kuktúra / A film, mint újdonság: lenézéstől az elismerésig

A film, mint újdonság: lenézéstől az elismerésig

A film, mint újdonság: lenézéstől az elismerésig

A film létrejötte 1895 decemberéhez köthető, amikor a Lumiere fivérek Párizsban első ízben mutattak be mozgófényképeket nyilvánosan, közönség számára. Magyarországon a találmány 1896 tavaszán jelent meg, a Pesten megnyíló millenniumi kiállítás egyik darabjaként. Itt az Edisontól származó kinetoscoppal, és a Lumiere fivérek nevéhez köthető kinematographal is megismerkedhettek az érdeklődők. A filmmel kapcsolatos vállalkozások ettől kezdve egyre gyarapodtak.
A film, új találmányként való megjelenésekor, nem kecsegtetett a tartós siker reményével. A legtöbben csak vásári mutatványt, divatos látványosságot láttak benne, ám semmiképpen sem művészetet. Olyan eszköznek tekintették, mely alkalmas ugyan arra, hogy rövidtávon biztos befektetést jelentsen, de hosszú távon úgyis elveszíti majd újdonságából eredő vonzerejét. Épp ezért, a társadalom felsőbb rétegei sehol sem vették komolyan. Sőt, még akik felfigyeltek rá, azok is csak mellékesen, egyéb üzleteik, fő foglalkozásuk mellett szántak rá időt.
Magyarországon a film megjelent vásárokon, kávéházakban. Újszerűségével lenyűgözte az egyszerű nézőközönséget. Magyar sajátosságként, technikai szempontból, a tudományos érdeklődés is tárgyává tette. Ám a világ más részeihez hasonlóan, itt sem tulajdonítottak neki kiemelt értéket.
Évtizedekig tartó, lassú folyamat kellett hozzá, hogy a lenézett film megkapja a neki járó elismerést. Idővel megalakultak az első olyan vállalkozások (mozik, kölcsönzők, stúdiók), melyek immár kizárólagosan a filmmel foglalkoztak. Az alacsony származású nézőközönség mellett, lassan a társadalom felsőbb rétegei is rászánták magukat, hogy alkalmanként megtekintsenek egy-egy filmet. Az igények kielégítésére, kezdtek az egyszerű, mozgást megragadó filmek helyett irodalmi műveket mozgóképre venni, ami értéket biztosított az elkészült filmalkotásoknak. Az ünnepelt színházi színészek lenézték ugyan a filmet, de néha leereszkedtek odáig, hogy filmszerepeket vállaljanak. Apránként kialakult a filmmel foglalkozó szakemberek gárdája.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Leave a Reply