Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A hátfájás – lumbágó

A hátfájás – lumbágó

Kialakulása
A lumbágónak is nevezett hátfájás a derék táján jelentkezik, a keresztcsont közelében. Több okból is kialakulhat (betegség, pl. csontritkulás), de jellemzően valamilyen trauma következtében, mely lehet mechanikai vagy akár hőhatás is. Két egymás mellett jelenlévő tünet okozza a fájdalmakat. Az egyik a gerincoszlop idegkötegének rándulása, és ebből kifolyólag kialakuló duzzanata, melyhez társulhat az ezen fájdalom következtében megfeszülő izmok görcséből adódó fájdalom.
Tévesen szokás ideg becsípődésnek nevezni ezt az állapotot, mert valójában az idegrost duzzanata miatti csigolyák közti kitüremkedéséről van szó, amikor a csigolya (jellemzően a porckorong) nyomást gyakorol az idegre.
Az állapot kimutatása leginkább CT (computer tomográf) felvétellel történhet, mert a röntgen felvételen gyakran semmilyen traumás elváltozás nem látható.

Tünetek
Fájdalmasak a hirtelen mozdulatok, pl. oldalra fordulás, hirtelen oldalra nézés.
Nem bír lehajolni az alany. Hajlott tartás, mellyel a deréktáji fájdalmat próbálja kompenzálni. Nehézség leüléskor, lefekvéskor illetve felálláskor.

Következmények
Az ideg nyomásának káros következményein túl (pl. bénulás, vizelési zavar) a hátizmok normálistól eltérő feszessége okozhat tartós vázrendszeri elváltozásokat is, mint pl. gerincferdület. A rossz közérzet ilyenkor teljesen indokolt hiszen az alany mozgásában korlátozottá válik. Pszichésen pedig félelem tölti el a megszokott mozdulatoktól is.

Kezelés
A legfontosabb lenne a megelőzés, de ez egy olyan jellegű állapot, mely a kor előrehaladtával előbb vagy utóbb mindenkinél jelentkezik legalább egyszer a mechanikai behatás lehetőségéből kifolyólag. Mindazonáltal sportolás, fizikai munkavégzés (még akár porszívózás) előtt is nagyon fontos a bemelegítés, főleg 20-25 éves kor után.
Ha kialakult az állapot, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Lehetőség van fájdalomcsillapításra gyógyszerrel, izomlazító kenőccsel, tapasszal. Közvetlenül a fájdalom jelentkezése után és később is javasolható tehermentesítő testhelyzet: háton fekvés kemény felületen lábakat alátámasztva. Semmiképpen sem javasolt a „kutyaharapást szőrével” alapon megismételni a kiváltó mozdulatot, ahogy azt esetleg javasolhatják.
Ha az állapot állandósult (betegség), akkor masszázs vagy fürdőkezelés jöhet szóba.
Jó eredmény érhető el a csigolyák eltávolításával, ami nyújtással lehetséges (ismételt rövid idejű függeszkedés, ferde felületen fekvés fejjel lefelé).
Ha sikerül a betegséget meggyógyítani, akkor is elvárható egy magasabb fokú odafigyelés a mindennapokban is, mert ez a terület, a hát deréktáji gerinc szakasza, érzékeny marad a fizikai hatásokra (mechanikai- és hőhatásokra egyaránt).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply