Kezdőlap / Társadalom / Vallás / A hindu szimbolumokról

A hindu szimbolumokról

Az ősi hindu írások és szokások érdekes keverékei a Védánta bölcseletben kiteljesedett, kifinomult gondolati rendszernek, de legrégebbi változataik tartalmaznak mai szemmel nézve primitív, fétisimádathoz hasonló elemeket is. Ezek a legmagasabb bölcselet szigorúan egyszerűsített megjelenései, melyek a hétköznapi, képzetlen, iskolázatlan, tudatlan emberekhez szólnak, elsősorban közvetett szimbólumok formájában.
A szimbólumok a mai ember mindennapjaiban is jelen vannak. A nemzeti zászló szimbolizálja a nemzetet, a hazát, a jegygyűrű a házasságot stb. Ezek mindenki számára érthető, egyszerű jelképek. A vallások, bölcseletek jelképei ezeknél persze összetettebbek, mélyebb tartalmakat hordoznak.
A régi korok emberének számára a szimbólumok fontosabbak voltak, életében a mainál lényegesebb szerepet töltöttek be. Ezért fontos-talán nekünk is-hogy megértsük a hindu bölcseletet, földünk egyik legősibb világnézetrendszerének szimbólumait, jelképrendszerét, mert a modernkor -sajnos- nagyon is hajlik arra, hogy a hindu bölcseletet és mindennapok jelképeit, külső megjelenési formáit a puszta, leegyszerűsített babonaság, a hiedelmek, és bálványimádó tévhitek világába sorolja.
A szimbolika-indiaiértelmezésben- a művészet egy változata, amely gondolatokat, célokat, ideálokat, igyekszik közvetíteni a szimbólumok, jelképek nyelvén. A szimbolika nem olyan „tudomány”, amely vizsgálható, ellenőrizhető lenne. Egy adott jelkép pusztán a jelképezett fogalomhoz visz valamivel közelebb, vagy a következtetés, vagy pedig az összehasonlítás lehetséges eszközeivel.
Mint minden más hagyomány, a hindu szimbolizmus is a filozófia, a vallás nézeteit ülteti át a formák, képzetek, jelképek és történetek közérthetőbb nyelvére. Minden hindu szimbólum az élet egy részéről, egy jelenségről szóló jelkép, szellemi, spirituális értelemben.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Biblia és a homoszexualitás

A Biblia egy-két versben említést tesz bizonyos homoszexuális cselekedetekről – minden hivatkozás negatív. A qadesh …

Hozzászólás