Kezdőlap / Társadalom / Vallás / A hinduizmus- a karma törvénye

A hinduizmus- a karma törvénye

A karma törvénye a sors törvényének kiterjesztése, de nem áll azzal ellentétben. A karma törvénye kifejti az emberi életben megmutatkozó ok-okozati összefüggéseket. Ez a törvény vonatkozik a múltra, a jelenre, a jövőre is.
Mindenki saját múltjának eredménye, és ez az, amit a sors törvénye deklamál. A karma továbbmegy a sors törvényénél, és azt is megállapítja, hogy nem csak a múlt okozataként vagyunk jelen, hanem egyben a jövőnk kivitelezőjeként is. Azaz, egy időben viseljük a múltbéli tettünk következményeit, és alakítjuk viselkedésünkkel a jövőnket is.
Ha csak a múltra figyelünk, érezhetjük úgy magunkat, mint a múlt áldozata, ha azonban figyelmünket képesek vagyunk a jövőre is kivetíteni, akkor megtervezhetjük jövőbeni okozatainkat.
A szabad akarat a döntéshelyzetre irányul, eldönthető merre induljunk, jobbra, vagy balra, fel, vagy le-de az útról soha nem térhetünk le. Nincs másik út, csak egy számunkra, azon kell végighaladnunk, de hogy merre indulunk rajta, és milyen emberként, ez már rajtunk múlik, ebből áll a szabad akaratunk.
Az emberben tehát két különálló változó működik, az egyik a dependens, megkötött, a másik pedig az independens, a szabad.
A karma ezért két formában jelenik emg az ember életében, a kötött, sorsszerű formában, amelyet Prabdhának nevezünk és a szabad, független szabad akaraton nyugvó változatban, amelynek neve Purusartha. Ez a két karmikus erő működik minden ember életében. A jelen mindenkori pillanatában szabadon dönthetünk, és cselekedeteink pozitív illetve negatív következményeit viselnünk kell.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Biblia és a homoszexualitás

A Biblia egy-két versben említést tesz bizonyos homoszexuális cselekedetekről – minden hivatkozás negatív. A qadesh …

Hozzászólás