Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Bukás vagy hányás?

Bukás vagy hányás?

A bukás viszonylag gyakori újszülött korban. A bukás azt jelenti, hogy étkezés után rövid időn belül visszabuggyan, visszacsorog a táplálék kis része. Legtöbbször túletetés vagy levegőnyelés okozza. A levegőnyelés adódhat mohó evésből, rossz szoptatási technikától, okozhatja rossz formájú, vagy túl nagy lyukú cumi. A szoptatás után tartsuk a csecsemőt függőlegesen, vállunkra támasztva, várjuk meg, amíg a levegőt felböfögi, csak utána fektessük le.
Ha a fiatal csecsemő nem az életkorának megfelelő minőségű táplálékot kap, ismétlődő és az átlagosnál jelentősebb mértékű bukást, sőt hányást eredményezhet.
A reflux betegség esetén a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom éretlen, elégtelen működéséről van szó. Ilyenkor a már a gyomorba került táplálék rendszeresen, még a következő etetés előtt is, jelentősebb mennyiségben visszakerül a nyelőcsőbe. A tej túrósan kicsapott, savanykás szagú. A csecsemő mozgására, mozgatására újabb és újabb adagok jelennek meg a kis-ingen. A táplálék azonban nem intenzív erővel jelenik meg, nem jár öklendezéssel, a csecsemő általános kedélye és állapota jó. Ennek ellenére jelezzük az orvosnak. Nagy jelentősége van annak, hogy mindezek mellett milyen a csecsemő súlygyarapodása. Elégtelen súlyfejlődés, vagy a testsúly stagnálása esetén feltétlenül szükséges az orvos, leginkább speciális szakorvos segítsége.
A hányás legtöbbször betegség jele. A táplálék egésze vagy jelentős része gyorsan, eléggé intenzíven távozik a szájon keresztül. Nagyon fontos, hogy orvos lássa, csak ő döntheti el, hogy van-e jelentősége, vagy nincs. Ha a hányás olyan erős, hogy sugárban jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni. Orvoshoz kell fordulni jelentéktelennek tűnő, de ismétlődő hányások esetén is. Újszülöttnek, csecsemőnek orvosi vizsgálat és javaslat nélkül hányáscsillapítót adni tilos!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Anyai szeretet

A legtöbb anya, ha kimerült is a szülés után, boldogságot érez és nagy szeretetet a …

Hozzászólás