Kezdőlap / Társadalom / Vallás / A hinduizmus-Ganésa

A hinduizmus-Ganésa

A szanszkrit Ganah szótő jelentése: sokaság, sokrétűség. Az isa jelentése: úr. Ganésa jelentése: mindenki ura, a sokrétűség ura.
Ganésa a Trimurti isteni háromságnak, Sívának első fia.
Síva gyermeke az, aki felismerte, azonosította magát a legmagasabb tudat állapotával, aki felismerte énjében a mindenütt jelen lévő istenséget- az Atmant- és aki, vállalja a vele való legszorosabb köteléket: a gyermeki viszonyt.
Mint a dévák legtöbbje, Ganésa is számos más néven ismert. Egy-egy név személyiségének más és más aspektusára, tulajdonságára utal. Ganésa más nevei: Ganapati,Gadzsanana,Vinájaka,Vighnéshvara.
A hindu mitológia története szerint Ganésát anyja, Párvatí formálta szantálfa pasztából, amit eredetileg szépítkezéshez használt. Miután életet lehelt belé, megkérte, hogy senkit ne engedjen be, mivel öltözködni készült. Nemsoká azonban megérkezett Síva, akit, az anyai parancsot hűen teljesítő Ganésa semmi áron nem engedett be az ajtón. Síva megdühödött, és egy mozdulattal levágta Ganésa fejét. Párvatí megrökönyödve látta fia halálát, és kérte férjét, hozza vissza az életbe. Síva teljesítette a kérést, és egy elefánt fejét helyezte Ganésa halott testére, majd már együtt leheltek bele új életet.
Ennek szimbolikus értelme, hogy az ismeretlen erők mindig veszélyt hordoznak magukban. A magasabb világba éppen csak beleszületett Ganésa nem ismerte fel apját és benne Sívát, és ezért fejével bűnhődött. Síva ellenben engedett indulatának, és saját gyermekét ölte meg.
A hindu mitológia Ganésát emberi testtel, és elefántfejjel ábrázolja. Hasa aránytalanul nagy és gömbölyű. Egyik agyara csonka, felében letört. Egyik lábát maga alá húzva ül, földön lévő lába előtt pedig többfajta étel található, kerek és ovális tányérokban elhelyezve. Az étel és az ülő Ganésa között egy patkány látható, mellső lábait összetéve, kérdően néz fel rá, egyrészt az ételt kéri, másrészt a táplálék elfogyasztására bíztatja testtartásával.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Biblia és a homoszexualitás

A Biblia egy-két versben említést tesz bizonyos homoszexuális cselekedetekről – minden hivatkozás negatív. A qadesh …

Hozzászólás