Kezdőlap / Társadalom / Vallás / A hinduizmus-Krisna

A hinduizmus-Krisna

Krisna, Vishnu hetedik, ahogy az indiai bölcselet mondja,”dinamikus” inkarnációja. Krista avatár. Az avatár olyan isteni megnyilvánulás, megtestesülés, aki születése pillanatától kezdve tisztában van eredetével, származásával. Talán Krisna az az isteni megnyilvánulás, akinek személyisége az indiai hétköznapokra a legnagyobb hatást gyakorolta. Nincs olyan ága az indiai kultúrának, az életnek, ahol ne jelenne meg valamilyen formában. Felbukkan a bölcseletekben, a miszticizmusban, a költészetben, szobrokon és festményeken, zenében és táncban. Krisna életének minden szakasza a legmagasabb igazság földi megtestesülésének misztikus szimbólumait hordozza.
Krisna szanszkritul azt jelenti: sötét. Ugyanakkor Krisna az Atmant hordozza, az Atmant jelképezi. Krisna inkarnációja a legmagasabb tudat (uttama purusa) megnyilvánulása a földön, vagyis formátlan, időtlen, kiterjedés nélküli valóság megjelenése egy korlátozott, limitált emberi formában, amelyet az is jelképez, hogy Krisna börtönben született.
Amint Krisna meglátta a napvilágot, a börtön ajtaja csodával határos módon magától kitárult. A börtönőrök nem tudták visszatartani a kicsiny gyermeket, és apja Vaszudéva kivitte őt annak ellenére, hogy számos akadály gördült eléjük. Krisna Mathurában született, nagybátyja, Kamsza önkényúr volt. Kamsza bebörtönöztette Krisna apját, és megszerezte a Matura feletti hatalmat. Legfőbb tanácsadója és minisztere, Cshanura szintén gonosz és kegyetlen ember volt. E két kíméletlen és önző vezető uralma alatt Mathurában a káosz és a félelem lett úrrá. Krisna azonban legyőzte mindkettőjüket, és visszaállitotta a békét.
Krisna választás elé állítja az embert, vagy az érzékek szolgai kielégítésének áldozza életét, vagy elindul az én-felismerés irányába. Mindkettő a tettek útját, a karma –jógát szimbolizálja, hiszen Vishnu mint a fenntartó princípium, a cselekedetek, a tettek, változások megtestesítője.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Biblia és a homoszexualitás

A Biblia egy-két versben említést tesz bizonyos homoszexuális cselekedetekről – minden hivatkozás negatív. A qadesh …

Hozzászólás