Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Miért sír a csecsemő?

Miért sír a csecsemő?

Az újszülött egyetlen „szóbeli” és egyben legfontosabb kapcsolatteremtési lehetősége, eszköze a sírás. Így teremt kapcsolatot a környezetével, így fejezi ki igényeit, segítséget kér, reklamál. Mindent, amivel kapcsolatban véleménye van, amit meg akar változtatni, azt sírással jelzi környezetének. Az éhségre jelentkező sírás általában egyértelmű szokott lenni. De sírhat azért, mert szoros a pelenka, melege van, fázik, vagy fáj a hasa.
A kezdetben egyforma sírási hang a későbbiekben egyre változatosabb. Rövid idő alatt az anyák a sírás jellege alapján felismerik a sírás okát. Vajon hogyan?
Megszületésekor az ember a legvédtelenebb a gerincesek között, és nagyon hosszú az az időszak, ameddig védelemre szorul. Mozgásszervei legjobb esetben is csak az első életév végére teszik őt alkalmassá a helyváltoztatásra, és legalább az első két életévben táplálkozásában is külső segítségére van utalva. A természetnek ezért ki kellett fejlesztenie egy olyan eszközrendszert, amely alkalmassá teszi őt arra, hogy védtelensége ellenére fennmaradjon. Az újszülött már megszületésekor képes arra, hogy kapcsolatot kezdeményezzen a biztonságot adó felnőtt közelségét keresse. Néhány órás korában képes arra, hogy az emberi arcra szegezze tekintetét, és ezzel ösztönös reakciót – a gondoskodás vágyát, és szükségességét – váltson ki a felnőttben, ami a létfenntartását biztosítja. Mindebben segíti az, hogy a közvetlenül szülés utáni periódusban – különösen az első három hétben – az újszülött testi érintése az anyában öszt9nszerű reakciót vált ki. Ebben a természet által csodálatosan megtervezett, érzékeny időszakban válik az anya képessé arra, hogy a tudatos, logikus reakción túl nagyon kicsi jelzéseket, mozdulatokat, alig hallható, vagy ki sem mondott hangokat megértsen. Hogy megérezze újszülöttje panaszait, kívánságait, és sajátos kényszert érezzen arra, hogy azonnal, késedelem nélkül teljesítse azokat. Vétek rábeszélni az anyát arra, hogy uralkodjon érzései, késztetései felett, mert ez a néhány hét megismételhetetlen csoda: az elfogadáshoz, a megértéshez, az anyaság nehéz iskolájának végigjárásához ad különleges tehetséget, segítséget. Az eredménye pedig a tökéletes anya- gyermek kapcsolat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás