Kezdőlap / Gombás betegségek / A hüvely gombás megbetegedése

A hüvely gombás megbetegedése

A világ minden táján a nők nagy többsége átesett már, vagy jelenleg is szenved a hüvelygombától. Általában égő, viszkető érzésként jelentkezik a nők legérzékenyebb testtáján. Leggyakrabban szexuális úton terjed. Amikor a hüvely savas kémhatása felborul, azon nyomban szabad utat kapnak a különböző fertőzések. A baktériumok tudvalevőleg nem szeretik a savas kémhatást, ezért a normális hüvelyflóra működése esetén nem tudnak áthatolni a szervezet itt elhelyezkedő védőfalán. A hüvely helyes működésének egyensúlyát felboríthatja a helytelen rossz táplálkozás, a túlzott tisztálkodás, az immunrendszer legyengülése. A hüvelygomba kialakulásáért a candida nevezetű gombát teszik felelőssé az orvosok. Férfiaknál szinte tünetmentes, így ha már a partnerük kikezeltette magát a betegségből a férfi újra megfertőzheti.

A hüvelygomba kialakulásáért felelős okok lehetnek:

 • túlzott, nagy mennyiségű cukor fogyasztása,
 • az intim terület túlzott higiéniája,
 • az immunrendszer legyengülése,
 • túl szoros, valamint műszálas ruhák viselete, ezért ajánlott nőknek pamut alsóneműt hordani,
 • strandolás után sokáig viselt nedves fürdőruha,
 • erős izzadékonyság,
 • tamponhasználat.

Amennyiben a fogamzásgátló tabletta használata során kialakul a gombás fertőzés, az még nem jár együtt a fogamzásgátló abbahagyásának kényszerével, csupán a nőgyógyász szakorvos beavatásával egy másik fajta gyógyszert kell alkalmazni.

A hüvelygomba fertőzés tünetei lehetnek:

 • kisebb repedések a nemi szerv környékén,
 • gyulladt, fertőzött bőrterületek megjelenése,
 • erős fájdalommal járó közösülés,
 • égő, viszkető érzés a hüvelyben, vagy annak környékén.

A hüvelygomba tüneteinek észlelésekor érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni, mert a mai fejlett orvostudományban ez a fajta betegség gyorsan orvosolható.
A népi gyógymódok közül a következőket érdemes betartani, melyekkel megelőzhető a hüvelygomba kialakulása.
A női-, vagy férfi alsónemű fertőtlenítése, esetlegesen a kórokozó vasalással történő eltávolítása. Olyan mosószerek használatának elkerülése, melyek allergiát válthatnak ki az egyénnél. Keményítőt tartalmazó testápolók használatának elkerülése. Mesterségesen előállított síkosítók használatának kiiktatása a nemi érintkezés során. Fürdés helyett ajánlatos a zuhanyozás alkalmazása. Műszálas alsónemű cseréje pamutra.
Egyes kutatásokban kimutatták, hogy azon nők könnyebben kaphatnak gombás fertőzéseket, akik cukorbetegségben szenvednek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply