Kezdőlap / Gombás betegségek / Gombás fertőzések

Gombás fertőzések

Hüvelygomba:
Gondolom minden nő tapasztalta már, hogy a hüvely váladékot termel. Ez a normál hüvelyi váladékozás természetes jelenség, fontos szerepet játszik a hüvely fertőzésekkel szembeni védekezésében. Előfordulhat azonban, hogy a hüvelyváladék színe, szaga vagy jellege megváltozik, más kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek. Ilyen lehet a viszketés, égő érzés, melyek többnyire a hüvely gyulladására utalnak. A szervezet így hívja fel a figyelmet arra, hogy a hüvely természetes védekezőrendszere legyengült, gombás fertőzés lépett fel.

Ügyeljünk a következőkre:
Ne használjunk átlagos szappanokat, tusfürdőket az intim testrész tisztán tartásához, mert ezek lúgos kémhatásúak és veszélyeztetik a savas kémhatású hüvelyflóra egyensúlyát.
A törölközőnket sűrűbben cseréljük, mert ezekben is baktériumok jelennek meg hosszas használat után. Minden nap tiszta fehérneműt használjunk.
A legsűrűbben előforduló gombás fertőzések közé tartozik a Candida, a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb okozója. Kellemetlen következményeivel hívhatja fel magára a figyelmet. A betegséget gombaölő krémekkel, kúpokkal, esetleg tablettákkal és a megfelelő higiénia betartásával jól kezelhetjük. Mivel a Candida minden ember szervezetében jelen van, az immunrendszer legyengülése következtében újra előjöhet. Használjunk savas hatású krémszappant vagy tejsavas hüvelyöblítő folyadékot, melyet a gyógyszertárakban vásárolhatunk meg.
Ajánlom a hölgyeknek a Colpo-Cleaner laktóz pezsgőtablettát, melyet hetente kétszer ajánlatos használni a károsító hatások ellensúlyozására. A termék gyógyszertárban kapható.

Bőrgombásodás:
A bőrgombásodás ma már népbetegségnek számít. Amit érdemes figyelembe venni:
Fürdés, zuhanyzás után alaposan szárazra kell törölni testünket, különösen a hajlatokat, ujjközöket. Túlsúlyos embereknél az egymással érintkező bőrfelszíneket (pl. a mellek alatt, az összeért combokat) szárazon kell tartani a testrészre helyezett gézlapokkal. Kerüljük a közös fésű, törölköző, papucs használatot, padlószőnyegen ne járjunk cipő, papucs nélkül, vendégségbe vigyünk saját váltócipőt, és ne fogadjuk el a vendégpapucsot. Háziállatok simogatása után mindig mossunk kezet, lehetőleg ne érintsük arcunkhoz. Viszkető, hámló, kipirosodó tünetek megjelenése esetén forduljunk bőrgyógyászhoz, kerüljük a házi szerek használatát. A pontos diagnózist tenyésztéssel végzik, ez azt jelenti, hogy a bőr-, haj- vagy körömkaparékot olyan táptalajokra helyezik, melyeket a gombák különösen kedvelnek. 1-2 hét alatt kinőnek gombatelepek, ezután azonosítható a kórokozó.
A bőrgyógyász általában a tünetek alapján diagnosztizálja a megbetegedést, és alkalmazza a megfelelő kezelést. Ilyenkor előfordul, hogy az orvos vizsgálatokat kér (vérkép, májfunkció). Ha esetleg kiderül, hogy az otthon tartott háziállattól, kutyától vagy macskától kaptuk, akkor a háziállatot is kezelni kell.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A körömgomba

A leggyakoribb bőrgyógyászati panasz. Úgy veszem észre, hogy bizony hajlamosak vagyunk nem foglalkozni vele. Télen …

Leave a Reply