Kezdőlap / Gombás betegségek / A körömgomba

A körömgomba

A leggyakoribb bőrgyógyászati panasz. Úgy veszem észre, hogy bizony hajlamosak vagyunk nem foglalkozni vele. Télen eltakarja a zokni, cipő, nyáron pedig eltüntetésére tökéletesen megfelel a körömlakk a nőknél, a férfiak pedig inkább zokniban meg cipőben mászkálnak. Pedig törődni kell vele, kezeltetni.
A fertőzés magától nem múlik el, sőt, ha egyszer már megfertőződött az ember,soha nem is múlik el véglegesen és még más testrészekre is átterjedhet.
Általában a lábkörmök betegszenek meg, mivel kezünk szellőzik, szemünk előtt van, nincs eldugva nyár közepén sem egy szűkös cipőben, azaz a keringési viszonyok is jobbak.
Szégyelljük, takargatjuk, pedig a körömgomba nem csupán fertőzéstől, hanem egy köröm sérülésből is keletkezhet, akár egy túl rövidre vágott körömtől, akár egy nehéz tárgy ráeséstől.

A körömgomba a köröm újonnan képződő részébe hatol be. A köröm fénytelenné, töredezetté válik, megvastagszik, sárgán, barnán elszíneződik, elválik a körömágytól, a köröm és a körömágy között morzsalékony, sárgás, fehéres anyag található. Ezek a tünetek először csak a köröm egy részén találhatók meg, de folyamatosan átterjedhet a körömgomba a köröm egészére és a többi körömre is.

3 főcsoportja van:
. fonalas gomba (a köröm szélétől nő, fehér vagy sárga színű),
. sarjadzó gomba (a mátrix, azaz a körömgyökér felől nő, fehér vagy sárga színű ez is),
. penészgomba (teljes felületen támad, fekete, szürke, barna színű).

A körömgomba kialakulásának az esélyét néhány higiéniai óvintézkedéssel csökkenthetjük: Az olyan nyilvános helyeken, ahol az emberek mezítláb járnak, hatványozottan nagyobb esély van a körömgomba elkapására – feltéve, ha mi is mezítláb vagyunk. Tehát zuhanyzókban, fürdőkben viseljünk saját papucsot. Kerüljük a műszálas zoknik használatát, csak természetes alapanyagú, pamut vagy gyapjú zoknikat használjunk. Hordjunk minél gyakrabban ezüstszálas zoknit, mert az ezüstnek gombaölő hatása is van. Padlószőnyegen se járkáljunk mezítláb, mert gombák előszeretettel telepednek meg a padlószőnyegek bolyhai között. A zárt cipőket gyakran szellőztessük. Lehetőleg ne használjunk műbőr cipőket. Saját körömápoló készletet használjunk. A lábunkat, cipőnket gyakran szórjuk be gombaölő hatású hintőporral, vagy használjunk gombaölő sprayt. Ne lakkozzuk a körömgombával fertőzött körmünket. Ha a baj már megvan, orvoshoz fordulunk. Kezdeti stádiumban ecsetelőt ajánl, több hónapja burjánzó gomba esetén gyógyszeres kezelést. Utóbbi esetben feltétlenül vérvizsgálatra van szükség. Ezek a gyógyszerek erőteljesen megviselik a májat, szervezetet. Egy ilyen gyógyszeres kúra végösszege akár 40-60 ezer Ft is lehet, amit bizony nem mindenki engedhet meg magának. Vannak házi megoldások is, önmagában alkalmazandó vagy gyógyszer mellé, ha az nem elég hatásos. Az ecet és a fokhagyma kettőse. Tipp kúra: naponta kétszer bedörzsölni fokhagyma-zúzalékos-ecetes vattával a körmöt, egy kicsit alá is érdemes nyomkodni. És hetente egyszer 30 perces lábfürdő: 20%-s ecet, lavórban víz és egy nagyobb gerezd fokhagyma összezúzva. Végül a szagtalanítás érdekében: szódabikarbónás vízben kell kiáztatni a lábat. Teafaolaj: fertőtlenítő hatású, természetes megoldás. Gombás fertőzés esetén a cipőt speciális eljárással rendszeresen fertőtleníteni kell!
Nem olcsó és kellemes mulatság a körömgomba, tehát kis odafigyeléssel inkább tegyünk ellene, ha pedig már megtörtént a baj, mindenképp kérjünk orvosi segítséget.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply