Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A jó és a rossz koleszterin

A jó és a rossz koleszterin

A koleszterin fontos a szervezetünk számára. Fontos zsírfelesleg, ami energiát szolgáltat a lebomlása során. 80%-a a májban terem, csak 20%-a kerül táplálékkal a szervezetbe, viszont akkor sem szabad figyelmen kívül hagyni. Túl magas koleszterinszint esetén a koleszterin és más vegyületek szűkítik az ereket. A tünetek mindig másak, attól függ melyik ereknél fordul elő az érszűkület, lehet agyban, szívben, sőt lábban is.
Létezik jó és rossz koleszterin. A jó koleszterin a HDL, a rossz az LDL. A rossz koleszterin lerakódhat az artériák belhártyája alatt, súlyosbítva az érfal elmeszedését, és az érszűkületet. A jó koleszterin az egyes vérzsírokat kivonja a vérből és visszaszállítja a májba. A májban lévő koleszterinből nagy részben epesav képződik, ami nagy szerepet játszik az emésztésben.
Sokan csak akkor vesznek tudomást a magas koleszterinszintjükről, ha már megtörtént a baj és jelentkeznek a tünetek. Pedig már a legtöbb gyógyszertárban van koleszterinszint mérő, amivel csekély pénzért megmérik a szintünket.
Mi is a megfelelő érték?
Ha az összkoleszterintszint 5,2 mmol/l-nél alacsonyabb, akkor egészséges a szervezet.
5,2-6,5 mmol/l a határeset, ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni.
6,5-7,8 mmol/l már veszélyes szint, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Mit is lehet csinálni, ha magas a koleszterinszint?
Szigorú diéta során 3 hónap alatt látványos eredmény érhető el. Ha ez sem segít, akkor gyógyszeres kezeléssel szabályozható a koleszterinszint. A modern gyógyszereknek minimális mellékhatásuk lehet, de ha mellette mozgunk, egészségesen élünk, akkor semmi akadálya egy teljes értékű életnek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply