Kezdőlap / Kommunikáció / A kommunikációról

A kommunikációról

A kommunikáció nem más, mint párbeszéd két fél között. A kezdeményező felet kommunikátornak, azaz közlőnek nevezzük, míg a címzett a fogadó.
A kommunikátor egy csatornán keresztül –levegő-, igyekszik tudatni mondani valóját tudatni a másik féllel. Ezt pólusnak is nevezhetjük. A pólus másik végén a címzett van, aki az információt fogadja és ezáltal megfejti a neki szánt üzenetet. Az üzenet tudati képekből, érzelmi-indulati elemekből áll.
A kommunikáció típusai a következők:
A biológiai, azaz állati kommunikáció, mivel érintkezési formáikat tekintve az állatvilágban is létezik a kommunikáció, ha másra nem gondoljunk a párzásra, vagy akár a majmokra, akik emberszabásúak lévén már a társas kommunikáció legalsó szintjén állnak. Ám azonban az is elég, ha házi kedvenceinkre gondolunk, köztük és velünk is él a kommunikáció. Például amikor a kutya megkergeti a cicát, az is az állati kommunikáció része, nem tetszését fejezi ki a másik lény iránt.
Az emberi kommunikáció csatornái a verbális- és nonverbális kommunikáció, mely talán többet mond, mint a csatorna által használt forma.
A nonverbális kommunikációhoz tartozik például a mimika, a szemkontaktus és mozgás, a gesztusok, sőt még a testtartás is. Ezek közül legbeszédesebb a mimika, a kutatások azt mutatták ki, hogy az arc a legkifejezőbb kommunikációs eszköz, az arckifejezés mindent elárul. Például híven tükrözi a másik félhez való viszonyunkat, annak közlését, hogy fogadjuk, vagy éppen az Ő arcát elnézve mire készülhetünk. Arckifejezésünk elárulja gondolatainkat, érzéseinket.
A kommunikáció azonban nem csak két ember között, hanem csoportosan is működik, itt három fontos fogalom van: a szabály, norma és a szerep. A szabály lényegében azt jelenti, hogy a csoporttagok megegyeznek egymás között, beosztják a szerepeket, íratlan szabályok születnek a csoport működése érdekében.
A norma azt a viselkedési morált tükrözi, melyeket a csoporttagok elvárnak önmaguktól és egymástól.
A szerep pedig nem más, mint a csoporton belül betöltött szerepe az egyéneknek. Ha a „beosztás” felborul, akkor a közösség működése megbomlik, felborul.
Azért lényeges ebben az esetben is a megfelelő kommunikáció.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szavakon túl

Egy fontos szavakon túli közlésmód a hangokkal, hangnemmel, hangsúllyal történő kifejezés. Ez lehet a beszéd …

Hozzászólás