Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Eger látnivalói: a Minorita-templom

Eger látnivalói: a Minorita-templom

A Minorita-templom a Dobó tér barokk stílusú temploma. A templomot Kilian Ignaz Dientzenhofer, prágai építész tervezte. A kivitelezési munkákért Falk János egri kőművesmester volt a felelős, majd halála után Nietschmann János.
A templom egyhajós, alaprajza latin kereszt alakú. Homlokzata a két torony között ívesen domborodik. A kapu zárókövén a PRO DEO NUNQUAM SATIS (Istenért semmi sem elegendő) mondatot olvashatjuk. A jelmondat felett látható a ferencesek címere, a két keresztbe tett kar. A templom védőszentje Páduai Szent Antal, a homlokzaton neki szóló ajánlás is olvasható.
Belül a templom főhajója háromszakaszos, a szakaszokat pillérpárok és oszlopok jelzik. A szentély négyzetes alaprajzú, az oszlopait tárkányi márványból faragták. A márványozási munkákat Sebastiano Carlone mester készítette. A főoltár előtt Szent Lajos és Szent Bonaventura szobrai állnak. A főoltár dunaalmási vörösmárványból készült Miller József által. A főoltáron a kép Kracker János Lukács műve: Szent Antal előtt megjelenik Szűz Mária, karján a gyermek Jézussal.
A templomban hat mellékoltár van. A bejárattól elindulva jobbra az első Szent József halálát ábrázolja, vele szemben van a Szent Flórián oltár. A következő jobbra a Nepomuki Szent János-oltár, szembe vele a Szent-Anna oltár található. A kereszthajó jobb oldali oltárképét Kacziány Aladár festette, címe: Krisztus a keresztről lehajol az előtte térdeplő Szent Antalhoz). A bal oldali oltárkép Szűz Máriát ábrázolja.
A templom mennyezetének freskóit Reindl Márton pozsonyi festő készítette, a padsorokat Joseph Stöckerle minorita szerzetes faragta.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pápua Új-Gínea – egy ország, melybe minden belefér

Földünk második legnagyobb szigetének – ez tudniillik Új-Gínea – keleti felén és Melanézia mintegy 600 …

Hozzászólás