Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Könyv / A könyvkiadás mindenkinek elérhető

A könyvkiadás mindenkinek elérhető

Alig van olyan ember, akinek ne fordult volna meg a fejében, hogy ír egy könyvet. Nagyon sokan szépirodalmi könyvre gondolnak, de lehet könyvet írni hobbiról, saját vagy a család történetéről, településekről, sikeres, híres ember életéről és sok egyéb mellett szakmai témákról is.
Egészen a közelmúltig a könyv megjelenésére csak akkor volt lehetőség, ha olyan érdeklődést lehetett remélni a téma iránt, ami több ezer példány nyomtatását indokolta és elnyerte egy könyvkiadó tetszését, aki vállalta a könyvkiadás minden feladatát és költségét. Szerencsére az utóbbi években a digitális nyomdatechnika olyan fejlődésen ment keresztül, hogy nagyon kedvező áron, jó minőségben elő lehet állítani már 50-100 db könyvet is. Így a szerzők saját maguk lehetnek könyvük kiadói, és nincs senki felé semmilyen kötelezettségük.
De lássuk, mi is az a digitális nyomtatás?
A hagyományos ofszet technika mellett gyakran kerül sor a digitális nyomdatechnika alkalmazására azokban az esetekben, amikor rövid határidővel, kis példányszámban, esetleg egymástól eltérő nyomatokat kell előállítani.
A digitális nyomdagépek elve meglehetősen leegyszerűsítve és sarkítva azonos az asztali nyomtatókéval, legalább is abból a szempontból, hogy itt sincs közbülső lépcső a számítógépen megtervezett kiadvány és a nyomtatott eredmény között. A digitális nyomdagépek képesek közvetlenül a számítógép adatait papírra vinni, mégpedig nyomdai minőségben és termelékenységgel.
A hagyományos nyomdai sokszorosítást számos fázis előzi meg: a számítógépen elkészített kiadványt először le kell világítani, azaz egy olyan filmet kell létrehozni, amit majd a nyomda sokszorosítani tud. A levilágított filmet elő kell hívni. A kész színkivonati filmekről általában készült úgynevezett proof, ami a próbanyomást hivatott helyettesíteni és a színhelyesség ellenőrzésére szolgál. Ezután a nyomda megkapja a kész filmeket és a proofot, és a montírozónak el kell helyeznie a filmeket úgy, ahogy a kiadvány a papírra kerül. Ha a montírozó kész, a filmet a nyomólemezre fotózzák, majd a nyomólemezt helyezik a nyomdagépbe és indulhat a nyomás.
A digitális nyomdánál a közbülső fázisok kimaradnak, hiszen filmre, előhívásra, montírozásra és nyomólemezre itt nincs szükség. Ennyivel gyorsabb és olcsóbb az eljárás. Nem is beszélve arról, hogy itt a montírozó munkáját a számítógép végzi, ami nagyobb pontosságot ad.
A digitális nyomdatechnika számos lehetőséget tartogat, az ötletek széles skálája megvalósítható segítségével – megfizethető áron.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Biblia felosztása: az Újszövetség

A mai ember számára talán legtöbb üzenetet a Bibliában szereplő Újszövetség könyvei adják. A tömör, …

Leave a Reply