Kezdőlap / Önismeret / Szellemiség / A filozófiai gondolkodás kialakulásának kezdetei

A filozófiai gondolkodás kialakulásának kezdetei

A filozófiai gondolkodás kialakulásához több szempont, hit és hiedelem, valamint gondolatvilág vezetett. Ilyen volt például a mágia, ahol a barlangrajzoknak tulajdonítottak fontos szerepet, ugyanis abban a hitben éltek, hogy hatalmuk van a már lerajzolt dolgok felett, jelekkel szerették volna megragadni a már létező világot. A képek, jelek, hangok és szavak segítségével hatalmat gyakoroltak, kommunikáltak, ez volt hatással tevékenységük sikerére.
A mítosz nem más, mint kollektív emlékezet egy embercsoport által, mely az őket foglalkoztató kérdésekre válaszokat ad, ezért eredetmagyarázónak is nevezzük őket.
A filozófia akkor keletkezett, amikor az ember a varázslástól saját tudása felé fordult, így valóság magyarázatát saját gondolkodásukra támaszkodva igyekeztek feltárni.
Nem véletlen, hogy az ókori Hellászban az államférfiak és filozófusok kezében volt a hatalom, ugyanis utóbbiak olyan kérdésekkel foglalkoztak, amelyek addig fel sem vetődtek, az ősök magyarázatát egy az egyben elvetették, elvont fogalmi megközelítéseket alkottak.
Hésziodosz az Istenek születéséről ír, de a kozmoszt, mit rendezett világot, a tátongó űrből, azaz a káoszból vezeti le.
A keleti gondolkodás az időszámításunk előtti 6-ig századig fejlettebb volt, azonban az 5. századtól kezdődően a nyugati gondolkodás vált meghatározóvá.
A vallás még a filozófia előtt keletkezett, tehát a filozófia a vallásból eredeteztethető, tárgyát tekintve pedig ugyanaz. Közös kérdéseik Mi a világ? Mi az ember? Mi az Isten? Ezekre a kérdésekre keresték a választ, valamint foglalkoztatta őket ennek a háromnak az egymáshoz való viszonya.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipnózisról általában

A legtöbb ember még ma is a homályban kétes praktikákat folytató gyanús alaknak képzelni a …

Leave a Reply