Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A lúdtalp és a lábtorna

A lúdtalp és a lábtorna

A lúdtalp és a harántsüllyedés számos panaszt okozhat. A lábujjak gombásodása is gyakori. Ennek oka, hogy a lábujjak közeit nem töröljük szárazra, és a felpuhult, repedezett bőrön a kórokozók könnyen megtelepednek.
A járást nehezítő elváltozás az úgynevezett tyúkszem, amely egyszerű bőrkeményedés. Rendszerint statikai hibák és az egyenetlen súlyelosztás miatt állandóan fokozott nyomás váltja ki. De a szűk cipők is bőrkeményedést okozhatnak. A nők nagy része mindent megtesz azért, hogy ne legyen szőrös a lába. A szőkítést vagy a gyantázást ajánljuk, mindkettő veszélytelen eljárás.
Milyen cipőt ajánl az orvos?
Lényeges a sarok állása, mert ha bedől a boka, lúdtalp alakulhat ki. A magasság sem mindegy. Az állandó használatra szánt cipő sarka ne legyen magasabb 50 milliméternél. Ellenkező esetben a láb elülső része túlterhelt lesz, ennek következménye a már említett harántsüllyedés, a láb- és a derékfájás. Ha ez így van, ne hordjanak a nők magas sarkú cipőt? Nyugodtan viselhetnek, de csak alkalomra, rövid időre.
A férfiak cipői ideálisabbak, már ami a sarokmagasságot illeti. Kapható viszont műlakk, műbőr cipő, amire rányomják a bőrt utánzó mintát. A láb rövid időn belül izzad, tocsog a verejtékben. Az igazi a vászoncipő és a bőrtalpú, könnyen hajlítható cipő lenne.
Lábtorna:
a) álljunk féllábra, a másik lábunkat emeljük fel derékszögbe, karunkat eközben nyújtsuk előre vállmagasságban, most néhányszor ugráljunk azzal a lábunkkal, amelyen állunk,
b) guggoljunk le és próbáljuk meg kinyújtott jobb, majd bal lábunkat félkörben hátrafelé csavarni.
Lábfürdő: Az esti meleg lábfürdő az egész testet felfrissíti. Ha nincs otthon speciális készítményünk, tegyünk a vízbe konyhasót. Dörzsöljük, masszírozzuk lábunkba, és forró-hideg vízzel eddzük.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak …

Leave a Reply