Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / A menstruációs görcsök oldása

A menstruációs görcsök oldása

Szakemberek szerint minden ötödik nő szenved a menstruáció ideje alatt. Mivel a mi kultúránkban nem lehetséges, hogy elvonuljunk ez alatt a pár nap alatt, meg kell tanulnunk néhány praktikát, amivel enyhíthetünk a fájdalmakon.
– Megfelelő tornagyakorlatokkal kedvezően befolyásolható a vérzés mennyisége, és a hasi görcsök erőssége. A rendszeres sport magas szinten tartja az endorfinokat, amelyek közismert fájdalomcsillapító és közérzetjavító hatással bírnak. Bármilyen évszaknak megfelelő vagy erőnlétünkhöz illő mozgásformát választhatunk. Különösebb odafigyelést mindössze a vízzel kapcsolatos sportok igényelnek, a fokozottabb fertőzésveszély miatt. Az erős izzadással járó futás különösen ajánlott, ugyanis a verejtékezéssel távozik testünkből a feleslegesen visszatartott folyadék mennyisége, a fokozott izomterhelés által pedig felgyorsul a vérkeringés, és kitágulnak az erek, ami a hasi szervekre is kihat.

  • Ha éppen nincs lehetőségünk sportolni, de fájdalmaink erősödnek, végezzünk többször egymás után hasi légzést, ami szintén a hasi szervek vér- és oxigénellátására van kedvező hatással.
  • A láb- és talpmasszírozás ugyancsak enyhíti a görcsöket. Enyhe nyomással simítsunk végig ujjainkkal a lábszár mindkét oldalán a bokától indulva, először a jobb lábon, majd a balon is, maximum 5-5 percig. Ha rendelkezünk némi ismerettel a talp reflexzónáit illetően, akkor masszírozzuk át a petefészek és a méh területét. 
  • Csökkentsük a só fogyasztást, kerüljük a tartósítószereket, ezek elősegítik a szervezet vízvisszatartását. Helyettük ezekben napokban tartsunk inkább gyümölcs- vagy zöldségkúrát, így a puffadást és a székrekedést is megelőzhetjük.
  • Ne hordj szűk ruhákat, alsóneműket, ezek még nagyobb nyomást gyakorolnak hasi szerveidre. 
  • Ne szedj görcsoldókat! Csak nagyon indokolt esetben vegyél be gyógyszert, egyébként a szervezeted hozzászokik, emellett a gyógyszer hatására tompább, figyelmetlenebb is leszel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csecsemőkólika

Tünetei: a csecsemő szervezete tiltakozik a vele szemben támasztott követelmény ellen, miszerint túl gyorsan és …

Leave a Reply