Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A mosható pelenkákról röviden

A mosható pelenkákról röviden

A mosható pelenkáról sok embernek még mindig a vödörben fertőtlenített, napon szárított és gondosan átvasalt textilpelenkák jutnak eszébe. Pedig ez ma már messze nem így van, a környezettudatos anyukák kényelmes és szebbnél-szebb nadrágpelenkák közt válogathatnak. De aki erre adná a fejét, hamar elbizonytalanodhat a sokféle módon használható és idegenül csengő nevű pelusok világában. Pedig nem is olyan ijesztőek, ismerkedjünk meg az alaptípusokkal!
A guminadrággal kombinált tetrapelenka, bonyolult hajtogatási és tisztítási módjaival már a múltba vész, lényegesen egyszerűbb dolga van a mai kismamáknak és kispapáknak. Alapvetően kétféle mosható pelenka létezik: az egyikben külön található és kezelhető a vízzáró külső és a nedvszívó belső rész (egy nadrágpelenka és egy többrétegű vagy hajtogatott belső), a másikban, melyet AIO (vagyis all in one) néven találhatunk meg, ezek össze vannak dolgozva.
A külső vízzáró réteg sem olyan már, mint a hajdani gumibugyik: pamut-poliészter anyagból készülnek, melynek hátoldalát légáteresztő poliuretán bevonattal látják el, ez akár 70 celsiusfokon is mosható. Nem beszélve a ragyogó színekről, melyekben pompáznak (és amelyek nem fakulnak a mosás során sem), és a nagyik számára is könnyen kezelhető tépőzáras vagy patentos megoldásokról. De ha valaki az abszolút természetesre vágyik, használhat lanolinnal kezelt gyapjú külsőket, mely valóban a bőrrel együtt lélegzik.
A belső, mely a baba bőrével érintkezik, pamut, vagy érzékenyebb bőrű babáknak bambusz alapú, kiváló nedvszívó, többrétegű pelenkabetét. Az úgynevezett “zsebes” pelenkák esetében ez lehet 1, 2 vagy akár 3 darab betét is, melynek mennyiségét a baba életkora és “termelékenysége” határozza meg.
Költségkímélő megoldás az állítható nadrágocskák választása, melyek patentokkal méretre igazítva a baba újszülött korától szobatisztaságig kihasználhatók.
Érdemes jó alaposan körülnézni a kínálatban, hiszen jelentős árkülönbségek adódnak anyagtól és márkától függően. Ám vigyázat: a szebbnél-szebb mintájú és cuki formájú pellusok függőséget okozhatnak! Ha egyszer az ember beleszeret, mindet ki akarja próbálni!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás