Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A mosható pelenkákról röviden

A mosható pelenkákról röviden

A mosható pelenkáról sok embernek még mindig a vödörben fertőtlenített, napon szárított és gondosan átvasalt textilpelenkák jutnak eszébe. Pedig ez ma már messze nem így van, a környezettudatos anyukák kényelmes és szebbnél-szebb nadrágpelenkák közt válogathatnak. De aki erre adná a fejét, hamar elbizonytalanodhat a sokféle módon használható és idegenül csengő nevű pelusok világában. Pedig nem is olyan ijesztőek, ismerkedjünk meg az alaptípusokkal!
A guminadrággal kombinált tetrapelenka, bonyolult hajtogatási és tisztítási módjaival már a múltba vész, lényegesen egyszerűbb dolga van a mai kismamáknak és kispapáknak. Alapvetően kétféle mosható pelenka létezik: az egyikben külön található és kezelhető a vízzáró külső és a nedvszívó belső rész (egy nadrágpelenka és egy többrétegű vagy hajtogatott belső), a másikban, melyet AIO (vagyis all in one) néven találhatunk meg, ezek össze vannak dolgozva.
A külső vízzáró réteg sem olyan már, mint a hajdani gumibugyik: pamut-poliészter anyagból készülnek, melynek hátoldalát légáteresztő poliuretán bevonattal látják el, ez akár 70 celsiusfokon is mosható. Nem beszélve a ragyogó színekről, melyekben pompáznak (és amelyek nem fakulnak a mosás során sem), és a nagyik számára is könnyen kezelhető tépőzáras vagy patentos megoldásokról. De ha valaki az abszolút természetesre vágyik, használhat lanolinnal kezelt gyapjú külsőket, mely valóban a bőrrel együtt lélegzik.
A belső, mely a baba bőrével érintkezik, pamut, vagy érzékenyebb bőrű babáknak bambusz alapú, kiváló nedvszívó, többrétegű pelenkabetét. Az úgynevezett “zsebes” pelenkák esetében ez lehet 1, 2 vagy akár 3 darab betét is, melynek mennyiségét a baba életkora és “termelékenysége” határozza meg.
Költségkímélő megoldás az állítható nadrágocskák választása, melyek patentokkal méretre igazítva a baba újszülött korától szobatisztaságig kihasználhatók.
Érdemes jó alaposan körülnézni a kínálatban, hiszen jelentős árkülönbségek adódnak anyagtól és márkától függően. Ám vigyázat: a szebbnél-szebb mintájú és cuki formájú pellusok függőséget okozhatnak! Ha egyszer az ember beleszeret, mindet ki akarja próbálni!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyermekágyas hétköznapok

Magyarországon csaknem minden kórházban elválik az újszülött útja az anyáétól: az anya a gyermekágyas osztályra, …

Hozzászólás