Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / A muzsika hangja

A muzsika hangja

1965-ös amerikai musical. Ki ne ismerné a filmklasszis nagyszerű betétdalait: a Dó-ré-mi-t,és társait?! Az elbűvölő és néha meghökkentően eredeti Maria (Julie Andrews) egy kolostorban éli életét. Ám a többi nővér rosszallással nézi Maria élénkségét: a kissé kotnyeles, bohókás nő ugyanis imád a hegyek közt hangosan zengve énekelni, vagy éppen rohangálni a természetben. Egy darabig elnézik különcségét – hiszen jólelkű lányról van szó – végül, mégis azt a döntést hozza a főnővér, hogy Mariának mennie kell. Egy sokgyerekes családban fog a gyerekekkel foglalkozni. A lánynak ez rettenetes pofon: kétségbeeséssel, félelemmel indul új élete felé – és mint mindig, most is énekléssel próbálja feldolgozni a történéseket.
A gyerekek elsőre jól nevelt, katonai fegyelmet tanúsítanak, ám hamar kibújik a szög a zsákból. Életcéljuk ugyanis a mindenkor aktuális nevelőnőjük elüldözése a házból. Mindenféle komisz tréfákat eszelnek ki, hogy elijesszék őket, így Mariának is hamar csalódnia kell. Nem adja fel azonban ilyen könnyen, megkeresi azt a pontot, ahol a gyerekek érdeklődését felkeltheti: a muzsikát. Megtanítja őket énekelni, átadja a zene és az élet szeretetét, és lassan barátokká válnak. Eleinte a gyerekek szigorú, kőszívű apja: Von Trapp kapitány rossz szemmel nézi Maria hebrencs nevelői módszereit. Azonban gazdag, széparcú bárónők ide, kolostori fogadalmak oda, Maria és Von Trapp kapitány végérvényesen és reménytelenül egymásba szeretnek. Nagyszerű happy end-del véget is érhetne itt a film, ha nem abban a közegben játszódna, ahol. A politikai helyzet kétségbeejtő. A helyszín ugyanis a ’30-as évek- beli Ausztria, a német megszállás idején. Von Trapp kapitányt behívják, hogy álljon szolgálatba a német haditengerészet oldalán. Mivel ellenkezik nézeteivel, döntést kell hoznia: végül a családnak el kell menekülnie, ha együtt akarnak maradni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Shrek 4.

A monoton papás-mamásba és a cukormókus bébik nevelgetésébe belefásult Shrek kitartóan igyekszik betölteni a tökéletes …

Leave a Reply