Kezdőlap / Fogászati betegségek / A szájüreg és a fogazat rendszeres vizsgálatának fontossága

A szájüreg és a fogazat rendszeres vizsgálatának fontossága

A rendszeres fogorvosi vizsgálatot évente kétszer, általános egészségünk és szájegészségünk megóvása érdekéhen elengedhetetlen.
Ennek azonban a legtöbb ember nem tesz eleget. Hazai statisztikák szerint a lakosság mintegy ide csak panasz esetén fordul fogorvoshoz, s bizony ekkor, már nem menthető meg a beteg fog, ezért azt el kell távolítani. Így fokozatosan elveszítjük – egyébként még megmenthető – fogainkat, s ezzel együtt rágóképességünket. Másrészt a szájban jelentkező veszélyes betegségek, így a rák, valamint az AIDS tünetei sokszor nem okoznak panaszt, ezek csak rendszeres fogorvoshoz fordulás esetén ismerhetők fel.

Miért félünk a fogorvostól? Miért nem kell félnünk a fogorvostól? A megelőzés (prevenció) fontossága. Ősi rossz érzés a fogorvostól (és minden más orvosi vizsgálattól) való félelem, amelyet csak tudatos intelligenciával győzhetünk le, és szoktathatjuk rá magunkat és családtagjainkat a fogorvos rendszeres meglátogatására.Ma már csaknem minden fogászati vizsgálat elvégezhető fájdalommentesen, kellemes körülmények között, a modern fogorvosi rendelő fektethető kezelőszékeiben. A fogászati kezelést is elkerülhetjük azonban, ha rendszeresen megfogadjuk a tanácsokat és alkalmazzuk azokat a módszereket, amelyekkel a fogazat és a szájüreg betegségeit megelőzhetjük.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felosztása szerint a megelőzésnek különböző fokozatait különböztethetjük meg. Az elsődleges megelőzés: célja fogszuvasodás és fogágybetegség megelőzése, másodlagos megelőzés: a fogászati betegségek korai felismerése, a harmadlagos megelőzés: fogmegtartó kezelések alkalmazása.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás