Kezdőlap / Társadalom / A szociális munkás helye és szerepe a mai egészségügyben

A szociális munkás helye és szerepe a mai egészségügyben

A szociális munkások szervezeti helyét tekintve alapvetően két fajta megoldás létezik a világban, melyet a társadalmi felépítések megkívánnak. A legtöbb esetben a szociális munkás egy egészségügyi intézmény alkalmazottja, önálló szervezeti egységben dolgozik, felelős szakmai vezető irányításával. A másik megoldás, hogy a megszokott módon területi segítő intézményekben dolgoznak, de a kórházban végzik tevékenységüket. Munkájukat a területi segítő intézményekben irányítják, finanszírozzák és értékelik. A szociális munkában mindenképpen léteznek szakmai standardok, amelyek a különböző problémák esetén szokásos tennivalókat, elmulaszthatatlan feladatokat tartalmazza.
Ha a betegekkel foglalkozó szociális munkás területi segítő intézmény alkalmazottja, akkor meghatározóak a kliensek igényei és kevésbé dominánsak az egészségügyi intézmény érdekei. Könnyebben biztosítható a munka jellegének megfelelő szakmai támogatás, irányítás, szupervízió, kapcsolattartás. Az egészségügyben dolgozók feladata a páciensek fizikai és mentális állapotáról való gondoskodás, mégis vannak olyan feladatok, melyeket kizárólag a szociális munkás láthat el.
Ezek a következők: a pszichoszociális- és környezeti stressz felmérése, a kliensek és családjaik segítése, az egészségügyi és preventív szolgáltatások hozzáférhetővé tétele, valamint magának az intézménynek a humanizálása. Nagyon fontos az együttműködés orvosokkal, valamint a munka elősegítése érdekében a szociálpolitika elemzésében és korrigálásában való részvétel, valamint az egészségügyi programok fejlesztése.
Mivel itt az egészségügyről beszélünk legalább olyan fontos a páciensek szerveződéseiben és oktatásában való részvétel, illetve kutatási felelősség vállalás révén az egészségügyi szolgáltatások értékelése és irányítása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Hozzászólás