Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / A váz nélküli fóliatakarások készítése

A váz nélküli fóliatakarások készítése

A bakhátas, váz nélküli fóliaágyat úgy készítjük, hogy az ágyás szélén egy-egy 15-20 cm magasra felhúzott bakhátra terítjük és feszítjük a lyuggatott fóliát. Így 15-20 cm magas légteret nyerünk. A bakhátakkal megnöveljük a talajfelületet, ezáltal jobb az ágyás hőgazdálkodása, és alkalmasabb melegigényes növények hajtatására. A bakhátas ágyásoknak főként a fóliatakarás első felében van nagy jelentőségük, szerepük később hasonlít a sík fóliás takaráséhoz.
Egyszerűbb a bakhát nélküli sík fóliás takarás, ez esetben a lyuggatott fóliát lazán ráterítjük a kiültetett vagy elvetett növényekre, és körben földdel rögzítjük. A fóliát a növekedő növények emelik feljebb és tartják. Ez a módszer főként hidegtűrő zöldségfélék, pl. hónapos retek, fejes saláta, káposztafélék stb. hajtatására vált be.
Váz nélküli fóliaágyás
Erre a célra a 180 cm széles fólia alkalmas. Zsinór vagy sorhúzó segítségével egymástól 120 cm-re kijelöljük a két bakhát helyét (ha több ágyást készítünk egymás mellé, közöttük hagyjunk 60 cm széles utat), és a vonalakra kb. 15-20 cm magas bakhátakat készítünk. Ezután elegyengetjük az ágyás talaját, megjelöljük a növények pontos helyét (sor és tőtávolság szerint), beültetjük a palántákat, majd megöntözzük, beiszapoljuk a töveket.
Ültetés után a a bakhátak külső oldalából kb. 1/3-nyi részt kapával lehúzunk, egyúttal 10-15 cm mély barázdát készítünk, és ráterítjük a fóliát úgy, hogy a lyuggatott rész az ágyás fölött legyen. A nem lyuggatott szegélyt az árokba igazítjuk, az egyik oldalon a bakhát vonalában hosszanti irányban simára kihúzva a barázdában kb. két lépésenként földkupaccal ideiglenesen rögzítjük (enélkül a szél könnyedén elmozdítja), majd földdel takarjuk és lábbal tömörítjük. Ezután a másik oldalon lábunkkal az árokba taposva a fóliát keresztben és hosszában kifeszítjük és leföldeljük, majd szintén tömörítjük a földet.
Két személy az ágyás két oldalán egy ütemben haladva sikeresebben készíti el a fóliaterítést.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply