Kezdőlap / Tudomány / A vér felépítése

A vér felépítése

Vért ritkán látunk, általában akkor, ha megvágtuk az ujjunkat, lehorzsoltuk a testrészeinket, vagy valamilyen kórházas, helyszínelős műsort nézünk a tévében. Sokan pedig iszonyodnak is a vértől, undorítónak tartják, főleg a szagát. Pedig nem kellene, hiszen ott kering az ereinkben, és az egész testünket ellátja oxigénnel, és az élet teljes formájával. Ha csak valamilyen kisebb sérülésünk van, az persze nem jelent nagy vérveszteséget, azonban ha nagyobb sebesülésről, vérzésről van szó, akkor már nagyobb a baj.
Ha egy vércseppet mikroszkóp alatt szemügyre veszünk, többféle sejtet is látunk. A vörösvérsejtek, melynek alakja leginkább a fánkéhoz hasonlítható, adják a vér színét. A vörösvérsejtek legfőbb feladata a szállítás, pontosabban az oxigén szállítása, és a szén-dioxid elszállítása. A hemoglobin, egy különleges vastartalmú vegyület, amelyhez az oxigén, és a szén-dioxid kapcsolódik a sejtekben. Az ember akkor lesz vérszegény, ha nincsen elég vörösvértest a vérében, így pedig a szervek sem jutnak elegendő oxigénhez. Emiatt van az, hogy a vérszegény emberek fáradékonyabbak, és jóval alacsonyabb a teljesítőképességük a normálisnál. A vérszegényeknek nagyon fontos az, hogy vasban gazdag, változatos ételeket fogyasszanak, mint például a cékla, a lencse, vagy a máj.
A vörösvértestek mellett nem feledkezhetünk meg a fehérvérsejtekről sem, melyek a védelemért felelnek. Más néven falósejteknek is szokták őket nevezni, hiszen ha megsebesülünk, a fehérvérsejtek azok, akik igyekeznek azt begyógyítani minél hamarabb.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás