Kezdőlap / Társadalom / A világ országai – Algéria

A világ országai – Algéria

Algéria (területe: 2.381.741 km², fővárosa: Algír) Afrika második legnagyobb területű országa, mely kontinens észak-nyugati részén terül el. Északon 1000 km hosszan a Földközi-tenger mossa partjait. A mediterrán partvidéket a 300-400 km széles, árkokkal, termékeny medencékkel és völgyekkel több párhuzamos vonulatra osztott Atlasz-hegység választja el a Szaharától.
A Tell-Atlasz és a Szaharai-Atlasz között 700-1200 méter magasságban húzódik a sós tavakkal borított Sott-fennsík. Az ország területének több mint háromnegyedét a Szahara sivatagi világa uralja, ahol homok-, kavics-, agyag- és kősivatagok váltogatják egymást. A sivatag változatos domborzatú, a mélyebb medencéket 500-1700 méter magas táblák és fennsíkok övezik, és itt emelkedik az ország legmagasabb pontját hordozó Ahaggar-hegység is.
A franciák 1830-tól foglalták el a terültet, és fokozatosan egyre több francia telepes választotta lakhelyéül a vidéket. Az ország kisebb-nagyobb fegyveres összetűzésekkel és az 1962-ben megtartott népszavazással vívta ki függetlenségét. Nyersanyagokban (higany, foszfát, vasérc, ólom, platina) és energiahordozókban (földgáz, kőolaj) rendkívül gazdag ország. Az energiahordozók exportja fontos szerepet játszik a külkereskedelemben, és így a gazdaság szinte egyedüli bevételi forrása. Feldolgozóipara fejletlen, nagy tömegű szakképzetlen munkaerő jellemzi. Iparára főként a hajógyártás, autó-összeszerelés jellemző. Mezőgazdasága elmaradott, nagy a behozatal, ami főként a rossz természeti adottságokkal indokolható. A fennsíkok legelőin félnomád juh- és kecsketenyésztés folyik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburu népcsoport

A szamburu népcsoport az egyenlítő környékén él Kenya területén, a maszájok rokonainak mondják őket. Félnomád …

Hozzászólás