Kezdőlap / Társadalom / A világ országai – Antigua és Barbuda

A világ országai – Antigua és Barbuda

Antigua és Barbuda (területe mindössze 442 km², fővárosa: Saint John’s) három szigetből álló – Antigua (280 km²), Barbuda (160,5 km²) és Redona (1,5 km²) – álló ország Közép-Amerikában, a Szélcsendes-szigetek csoportjában. Az országban a fizetőeszköz a kelet-karib dollár, a hivatalos angol nyelven kívül a kreolt beszélik. Államformája alkotmányos monarchia. A Kolombusz által felfedezett és elnevezett Antigua északi része 100m-ig emelkedő, erősen feldarabolt mészkőtábla, déli része egy lepusztult vulkán maradványa. Barbuda sík felszínét korallmészkő alkotja, Redona 300 méterig emelkedő sziklái vulkáni eredetűek. Az ország legmagasabb pontja a 402 méterre emelkedő Boggy Peak.
A három szigetet Kolombusz fedezte fel második útján, 1493-ban. Az angolok 1632-ben jelentek meg, majd a franciák is elfoglalták a szigeteket néhányszor, de csak rövid időszakokra. 1764-re véglegesen angol fennhatóságú gyarmat lett. 1958 és 1962 között a Nyugat-Indiai Föderáció része volt, majd a stratégiai fontosságú szigetcsoport 1981-ben nyerte el függetlenségét.
Gazdaságának fő alapja a turizmus (homokos tengerpart, kaszinók), mely a GDP csaknem 80%-át teszi ki. Talán nem meglepő, hogy a szigeteken három repülőtér is található. A lakosság egy része cukornádtermesztéssel, illetve homárhalászattal foglalkozik. Jelentős bevételekhez juttatják az országot az offshore bankok. Főbb exporttermékeik a nyersolaj és egyéb olajtermékek, de ezen kívül a kézműipari és élelmiszer, valamint élőállat export is arányaiban jelenős.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Hozzászólás