Kezdőlap / Társadalom / A világ országai – Argentína

A világ országai – Argentína

Argentína (területe 2.777.409 km², fővárosa: Buenos Aires) Dél-Amerika déli részén 3700 kilométer hosszan elnyúló ország. Nyugati részén az ország legmagasabb csúcsát is hordozó Andok láncai húzódnak észak-déli irányban. Az ország központ részét a Brazil-felföldtől délre elterülő Paraná-alföld alkotja. A Colorado folyótól délre terül el Patagónia kelet felé 1500 méterről 50-100 méterig alacsonyodó vidéke, amely meredek fallal szakad le az Atlanti-óceán parkvidékére.
A spanyolok a 16. században telepedtek le Argentína mai területén. Argentína spanyol eredetű neve „Ezüstországot” jelent. Az első spanyol telepek a La Plata mentén létesültek, innen haladtak az ország belseje felé. A Buenos Aires-i Alkirályság 1778-ban alakult meg. Az 1816-os tucumáni kongresszus deklarálta az ország elszakadását Spanyolországtól. A függetlenséget polgárháború és anarchia követte, az első stabil kormányzatot 1853-ban alapították meg. A második világháborút követően Juan D. Perón nyerte az elnökválasztást, de 1955-ben egy katonai junta vette át a hatalmat, amelyet csak 1983-ban, a falklandi válság után adtak vissza polgári kormánynak.
Dél-Amerika egyik legfejlettebb ipari-agrár országa, a Föld nagy mezőgazdasági exportőre. Ásványkincsekben gazdag ország (kőolaj, földgáz, színesércek, nemesércek, vasérc). Iparára a mezőgazdasági termékek feldolgozásán alapuló könnyű- és élelmiszeripar jellemző. Latin-Amerika legnagyobb szőlő és bortermelője. Fontos kiviteli cikke a quebracho-fa, illetve a belőle nyert tannin.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburu népcsoport

A szamburu népcsoport az egyenlítő környékén él Kenya területén, a maszájok rokonainak mondják őket. Félnomád …

Hozzászólás