Kezdőlap / Társadalom / Vallás / A vudu vallás

A vudu vallás

A vudu szó a nyugat-afrikai Benin és Togo nyelvén isteneket és szellemeket jelent. A XVI. Században láncra verve hajószámra hurcolták innen az afrikaiakat.
A nyomorúságban tengődő rabszolgák egykori hazájukból, a Guineai-öböl partjairól hozott lélek- és szellemhite az Újvilágban az itteni mágiával-varázslással keveredett össze, és egy különös kultusz alakult kik, amely követői számára egyfajta életvitelt is jelentett. Főistenük Damballa istenanya volt, akit kígyó alakjában ábrázoltak, de számos kisebb istenséget is tiszteltek, akik emberi igényeiket testesítették meg, és rituális szertartásokat is tartottak.
1872-ben a rabszolgatartókat megriasztotta a vudu hit gyors terjedése.
A vudu vallásban megszállott papokon keresztül lehet az istenekhez és szellemekhez fordulni, akik a hívőknek oltalmat, gyógyulást adnak, vagy megmutatják jövendőjüket. A hívők rituális szertartásokon ismerhetik meg szerencsétlenségük okát, és azt is, hogyan tudják azt az ártalmat semlegesíteni. Ilyen eszköz például a gris-gris. Ezek a kis csomagocskák varázsfüveket, olajokat, hajszálakat, csontokat és sok egyéb apróságot tartalmaznak, például levágott körömdarabokat vagy átizzadt ruhafoszlányokat. A vudu legijesztőbb alakjai a zombik. Hitük szerint a zombik lélek nélküli holtak, melyeket a mágia kelt életre, vagy éppen test nélküli szellemek.
Leginkább a feketék között terjed manapság. Mivel az európai kultúra teljesen más alapokon fekszik. Akik beavatottak, mélyen őrzik a titkát, mivel nincs írott szabálya a vudunak

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Biblia és a homoszexualitás

A Biblia egy-két versben említést tesz bizonyos homoszexuális cselekedetekről – minden hivatkozás negatív. A qadesh …

Hozzászólás