Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A hinni akarás hatalma

A hinni akarás hatalma

Maga a placebo szó latin eredetű, és annyit jelent, hogy tetszeni fogok. A placebo tehát olyasvalami, amiről elhiszik azt, aminek mutatja magát, tehát hogy hatékony gyógyszer. Alakja, színe, nagysága és íze megegyezik a valóban hatékony orvosságéval, viszont teljesen hatástalan anyagból áll. A placebókat leginkább a klinikai gyógyszer-kivizsgálásoknál használják, amelyekkel egy hatóanyag hatékonyságának mértékét vizsgálják. A kettős vakkísérletekben sem az orvos, sem a beteg nem tudja, ki szedi a vizsgált hatóanyagot és ki az állgyógyszert. Roppant érdekes az eredménye azoknak a teszteknek, amelyek szerint egyes betegségekben a placebót kapott páciensek mintegy 40 százaléka javulásról számol be. Ennek oka ma még teljesen tisztázatlan.
Gyakorlati szempontból elsősorban két gyógyító irányzat aknázza ki a placebo hatást. Az egyik a homeopátia, amely a hatóanyagokkal rendkívül nagy hígításban dolgozik. Sok esetben csak néhány molekulányi hatóanyagot vagy még annyit sem tartalmaz a homeopatikus orvosság. Annak ellenére, hogy az alacsony adagolás alapján a gyógyszer egyértelműen hatástalan, az így kezelt betegek mintegy 30 százalékánál javulás következik be. A pszichoszomatika az a másik terület, amely mélyebben foglalkozik a placebókkal.
Végül is a páciens személyisége dönti el azt, hogy egy placebo kifejt-e hatást vagy sem. Időközben persze már az is kiderült: nagyban függ a szituációtól, hogy valaki képes-e a placebóra pozitívan reagálni. Ez pedig nagy mértékben függ attól, hogy az orvos mennyire tudja meggyőzni a beteget az állítólagos hatástól.
A placebohatás biológiai alapját valószínűleg a psziché, a hormonok és az idegrendszer közötti összjáték határozza meg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás