Afta

Görög eredetű szó, jelentése égni. Általában a szájban, nyelven, szájpadon vagy az ajkakon megjelenő fekélyszerű elváltozás, mely a gombostűfejnyi mérettől egészen a borsó nagyságúig is megjelenhet. Az elváltozás közepe sárgás-fehér színű, körülötte piros, gyulladásos udvarral. Egyes esetekben nyirokcsomó duzzanat is kísérheti. Önmagában is fájdalmas, viszont érintéskor (pl. evés) éles, égető érzés jelentkezik, ami igen kellemetlen lehet. Általában spontán módon jelenik meg, és egy idő után ugyanígy el is tűnik. Igen zavaró és kellemetlen, de jóindulatú fekély, és csak a legritkább esetekben okoz érzékelési zavarokat. Kiváltó okok között szerepelhet vírusfertőzés, immungyengeség (a stresszes életmód, hormonális hatás, vas-, folsav-, B12 vitaminhiány, a szájnyálkahártya sérülései), de esetleg allergia is, főleg olajos magvakra, csokoládéra. Vitaminhiány és gyomor-bélrendszeri probléma is állhat a háttérben. Rendszeresen visszatérő afta krónikus betegségnek tekinthető.
Gyerekeknél gyakrabban fordul elő, mivel hajlamosak „mindent” a szájukba venni. Ilyenkor a vírusfertőzés (mely az afta fő okozója) a betegség kiváltója. Gyakran a szülő azt veszi észre, hogy a gyermeke étvágytalan lesz, az ételt és italt egyaránt elutasítja.
Kezelésekor a legfontosabb szabály, hogy tartsuk tisztán a szájat. Gyakrabban mossunk fogat, de vigyázzunk, hogy a fogkefe durva sörtéi ne sértsék az érzékeny területet! A gyógyszertárakban vény nélkül kapható szájvizek, gyógyfüves készítmények jól nyugtatják a gyulladást, és csökkentik a fájdalmat. Fontos az immunrendszer erősítése, például vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Gyógyulási ideje általában 5-7 nap, a betegségre nem jellemző, hogy utána bármilyen szövődmény kialakuljon.
Minden szájban előforduló sebet, amely 10 nap után sem kezd el gyógyulni t, feltétlenül meg kell mutatni szakorvosnak!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás