Kezdőlap / Kommunikáció / Amikor mást mond a szem, mint a száj

Amikor mást mond a szem, mint a száj

A szavakon túli közléseknek van egy különleges sajátosságuk: nem lehet velük hazudni. Legalábbis általánosságban ez jellemző rájuk. A magyarázat egyszerű: a szavak nélküli közlések általában nem tudatosak, nem szándékosak, így nem is tudjuk ellenőrizni azokat.
Persze bizonyos fokú ellenőrzésre azért van lehetőség, amennyiben tudatossá tesszük, akaratlagosan irányítjuk az előző pontban ismertetett kifejező mozgásainkat, megnyilvánulásainkat. Igaz, ez nem mindenkinek sikerül. Mindenki tudja pl., mi a különbség egy igazi és egy kényszeredett mosoly között. De nemcsak a színészek, hanem sokan mások is többé-kevésbé hihetően „meg tudják játszani magukat”. Részben azáltal, hogy begyakorolják az ellenőrzést arcjátékuk, tekintetük, hangjuk és mozdulataik fölött. Segíti őket az is, hogy felöltik magukra egy kiválasztott szerep külsőségeit. A legfontosabb azonban az, hogy beleélik magukat ebbe a szerepbe, igyekeznek azonosulni vele. Ezáltal mélyebben megértik a szerep lényegét, felidéződik bennük az eredeti figura lelkiállapota, s így egész viselkedésük hitelessé válik.
Színészi képességekkel természetesen nem mindenki rendelkezik. De a beleélő készség – az ún. empátia – valamennyire mindenkiben megvan és fejleszthető. S ez rendkívül fontos, mert igazi, kölcsönös megértés nem jöhet létre fejlett beleélő készség nélkül. A partnerkapcsolatban, házasságban persze nem azért van szükség beleélésre, hogy megjátsszuk magunkat bár sajnos, a zárt házasságban az efféle megjátszás mindennapos dolog. A megjátszás lényege egy tőlünk idegen, nem a valódi érzéseinket tükröző szerepbe való beleélés kísérlete, ami ritkán sikerül hihetően, többnyire „kilóg a lóláb”.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szavakon túl

Egy fontos szavakon túli közlésmód a hangokkal, hangnemmel, hangsúllyal történő kifejezés. Ez lehet a beszéd …

Hozzászólás