Betegségfóbia

A betegségfóbia tökéletes egészségnek örvendő személy rettegése a betegségtől. Eben különbözik a hipochondriától, ami egy paranoid tévhitben gyökerező, szerteágazóbb, általános szorongás az egészségért – például félelem attól, hogy megmérgezik az embert. Az emberek rendszerint az éppen akkortájt elterjedt betegségektől félnek, ezek napjainkban a rák, a szív- és érrendszer betegségei, valamint a bénulásos megbetegedések.

A fóbia kiváltó oka sokféle. Lehet, hogy a fóbiás azonosságot fedezett fel olyan rokonában vagy ismerősében, aki egy adott betegségben szenved. Lehet, pszichológiai oka is (például szexuális bűntudaton alapuló félelem az AIDS-től), vagy mert tudunk testünk egy részének hibájáról.

A józan ész azt diktálja, hogy időnként megbetegszünk, sőt valamilyen betegségbe bele is halhatunk. A betegségiszonyos ember azonban nem tud szembenézni a tényekkel és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy ezt elkerülje, miközben aggódva lesi a megnyugtató jeleket, hogy nem látszik betegnek. Odáig fajulhat ez a viselkedésmód az egyénekben, hogy szinte már nem képes másról beszélni, állandóan a betegségtudat foglalkoztatja, így emberi kapcsolatai is megromlanak.

A betegségiszony gyakran társul halálfélelemmel. Freud szerint a halált álmainkban az elválás, például egy vasúti utazás szimbolizálja. Az is lehet azonban, hogy ennél közvetlenebbül jelenik meg, például úgy, hogy temetésről álmodunk.

A fóbiások azzal fojtják el szorongásaikat, hogy megpróbálják elkerülni a szorongást kiváltó dolgot. A macskafóbiások például átmennek az utca túloldalára, ha meglátnak egy macskát, a repülőiszonyosok meg nem repülnek. Ezekkel szemben azok, akik betegségtől vagy haláltól félnek, nem tudnak kitérni ezen dolgok elől. Milton ezt így fogalmazza meg nagyon találóan: „félig halott életet, élő halált élnek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Leégés

A leégés bőrgyulladás, ami akkor keletkezik, ha a bőrt túlságosan sokáig érik a nap ibolyántúli …

Hozzászólás