Kezdőlap / Fogászati betegségek / Bruxizmus – Alvás közben szerzett fogsérülések

Bruxizmus – Alvás közben szerzett fogsérülések

Éjjel is sokat árthatunk mosolyunk szépségének, ugyanis alvás közben legtöbben (felmérések szerint minden tizedik ember) csikorgatjuk a fogainkat, még ha nem is tudunk róla. Hihetetlen, de igaz: egy ember több mint 40 kg nagyságú nyomásra képes cm2-ként fogcsikorgatás közben. A fogcsikorgatás, más néven bruxizmus súlyos probléma, bár nem betegség. Ha a környezetünk nem hívja fel rá a figyelmet, akkor onnan tudhatjuk, hogy ebben szenvedünk, hogy reggelente migrénre ébredünk, fáj az állkapcsunk, fogunk és/vagy rágóizmaink. A fogcsikorgatás azonban ennél súlyosabb következményekkel is járhat, fogérzékenységet, kopást, repedéseket okozhat, a fog egy darabjának letörését vagy akár teljes elvesztését. A bruxizmus kórosabb eseteiben a fogzománc kopása akár tízszer gyorsabb, mint egyébként. Kiváltó oka lehet a stressz, a fogak vagy állkapocs rossz helyzete, a szabálytalan fogsor, fogpótlások megléte.
Az éjszakai fogcsikorgatásról nehéz leszokni, és a károsodás sem visszafordítható. A megoldás a további roncsolódások megelőzésére az úgynevezett harapásemelő sín. A puha, rugalmas műanyagból készült sín a felső fogsorra illeszkedik, így csillapítja azt az erőt, ami a fogakra nehezedik. A harapásemelő gyakran képes megszüntetni a migrént és megállítani a fogkopásokat és –károsodásokat. Kialakítása kényelmes, így akár nappal is viselhető, és nem akadályozza a rágást.
Akár tudatában van annak, hogy az alvás közbeni fogcsikorgatók táborába tartozik, akár nem, érdemes felkeresnie fogorvosát. A minél gyorsabb intézkedéssel komoly fogászati problémákat kerülhet el a jövőben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás