Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Budapesti Operettszínház története

Budapesti Operettszínház története

Az Operettszínházat más néven zenés színháznak is nevezik. Története még az 1920-as évek elejére nyúlik vissza, amikor az egykori Somossy Orfeum épületét kibérelte egy amerikai vállalkozó Ben Blumenthal bérelte ki és építette át színházzá. Ezt követően Fővárosi Operettszínház néven működött, olyan nagy nevek voltak ott igazgatók, mint Kabos Gyula és Bárdos Artúr, akkor neve Művész Színház volt, majd prózai darabokat is műsorra tűztek. A Király Színház megszűnése után Budapesten ez lett az operett egyedüli otthona, de 1963-tól kezdve más zenés műfajoknak is teret adott, 1966-71 között átépítették és 1998-ban kapta a Budapesti Operettszínház nevet.
A XX. század elején , a I. világháború kezdetéig az épületben orfeum működött, ám a háború véget vetett a szórakoztató életmódnak, a nosztalgikus korszak lezárult, melyet a későbbiekben, csak boldog békeidőknek emlegettek. 1923-ban Budapest saját maga döntött úgy, hogy az operett saját otthont kap, ezzel a fővárosban megkezdődött az Ezüst Operett korszaka, melyben műfaja a Népszínház és a Király Színház után egy új és végleges otthonra talált. Fontos szempont volt, a hagyományok ápolása és a modern művészi megoldások által való gyarapítás. Sokoldalú társulata volt, többek között Honthy Hanna, Németh Marika, Feleki Kamill, Latabár Kálmán, Rátonyi Róbert, Sárdy János. A hatvanas évek közepétől kezdve a színház sokoldalúvá válik, nagy sikerrel mutat be musicaleket, mint például a My Fair Lady, Hello Dolly!, Őrült nők ketrece, A muzsika hangja, vagy éppen a Valahol Európában.
Kerényi Miklós Gábor igazgatása korszaka alatt az Operettszínház nemcsak egyszerűen zenés előadásokat játszik, az elmúlt években kéttagozatú zenés színház lett, a tradicionális értékeket őrzi a megújult játék, a modernitás az irodalmi és történelmi alapú musicalek jelentik. Bemutatóik hatalmas sikereket aratnak, ilyen a Rómeó és Júlia, Mozart, a Szépség és a Szörnyeteg többek között.
Az Operettszínház az utóbbi években külföldön is hírnevet szerzett magának előadásaival és vendégszerepléseivel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

2 hozzászólás

  1. Nagyon tanulságos olvasni az Operett Színház történetét. Gratulálok!

  2. Köszönöm szépen, aranyos vagy!!!

Hozzászólás