Az embere többségének az evés jelenti az egyik legtöbb örömforrást. Vannak azonban, akik számára a természet terített asztala időnként jelentős kínokat tartogat. Bizonyos táplálékok kellemetlen mellékhatásokat, sőt akár életveszélyes reakciókat is előidézhetnek. A megoldás terméseztessen az, hogy az ilyen élelmiszereket kiiktatjuk az étrendből, és helyettük más, magas tápértékű, de biztosságos …
Érdekel a cikk folytatása? »Diétával az allergiás tünetek ellen
A parlagfű pollenjeire érzékenyeknek nyáron érdemes figyelniük arra, hogy elkerüljék étkezésük során a keresztallergiát okozó élelmiszereket. Fogyasztásuk során sokkal közvetlenebb módon érintkeznek szervezetünkkel az allergén anyagok, mint a levegőből belélegezve. Iktassuk ki étrendünkből a magas hisztamin tartalmú ételeket, úgy, mint, az alkoholt (különösen a vörösbort), a füstölt húsokat és húskészítményeket, …
Érdekel a cikk folytatása? »Az előregyártott uzsonna
Az iparosodott országokban a gyerekek és a serdülők étrendjébe egyre gyakrabban iktatnak be előre gyártott termékeket a számtalan reklámnak köszönhetően, melyek minden eszközzel igyekeznek népszerűsíteni ezen élelmiszerek előnyeit. Az uzsonna a latin „merenda” szóból származik, és szó szerint azt jelenti, hogy „megérdemelt dolog”. Történetileg: az uzsonnát, a délutáni étkezést régen …
Érdekel a cikk folytatása? »Lisztérzékenység
Megközelítőleg 1500 ember közül egy szenved lisztérzékenységben, más néven cöliákiában. A betegségért a gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab) egyik összetett fehérjéjével, a gluténnal szembeni érzékenység a felelős. Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordul, és családi halmozódás is megfigyelhető. Gyerekeknél a gluténtartalmú gabonatermékek fogyasztása után néhány hónapon belül alakul ki, de a …
Érdekel a cikk folytatása? »