Kezdőlap / Étel és ital / Az előregyártott uzsonna

Az előregyártott uzsonna

Az iparosodott országokban a gyerekek és a serdülők étrendjébe egyre gyakrabban iktatnak be előre gyártott termékeket a számtalan reklámnak köszönhetően, melyek minden eszközzel igyekeznek népszerűsíteni ezen élelmiszerek előnyeit.
Az uzsonna a latin „merenda” szóból származik, és szó szerint azt jelenti, hogy „megérdemelt dolog”. Történetileg: az uzsonnát, a délutáni étkezést régen a felnőttek kizárólag akkor engedélyezték a kisebb-nagyobb gyermekek számára, ha „jól viselkedtek”.
Általában ez egy szelet házi készítésű torta vagy egy szelet kenyér volt, egy kis szalámival, sajttal. Manapság azonban már ez az étkezési szokás gyakorlatilag teljesen megszűnt.
Nem részletezzük, hogy milyen bonyolult okok vezettek el a „táplálkozási forradalom”-hoz, melynek hatása volt az előre gyártott élelmiszerek adalékanyag elsősorban a cukor, a tej és a finomított liszt hozzáadási technikájára is.
Az ásványi anyagok, különösen a nyomelemek és a vitaminok hiányának következtében kialakuló veszély rendkívül nagy.
Kétségkívül nagyobb, mintha az idénynek megfelelő, friss és héjas gyümölcsöket fogyasztanánk!
A fejlett országok lakosai körében az el-hízások számszerű növekedése valószínűleg a cukor és a gabonafélék finomításának is tulajdonítható.
Végül pedig érdemes hangsúlyozni, hogy a napi szinten bevitt táplálékmennyiség és a zsírfelesleg nem feltétlenül állnak egymással ok-okozati összefüggésben.
Az elhízás valós betegség, a fejlett országokra jellemző jelenség, ahol bevett szokás az élelmiszerek finomítása, így azonban az értékes tápanyag elvész!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ananász

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos évelő növény a broméliafélék, ananászfélék családjába tartozik. Levelei lándzsa alakúak, …

Leave a Reply