Ananász

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos évelő növény a broméliafélék, ananászfélék családjába tartozik. Levelei lándzsa alakúak, szélük tüskés, virágai torzsaszerű kocsányt alkotnak. Termése szorosan egymáshoz tapadó bogyókból áll össze. A sárga vagy pirosas sárga termés tetején kis levélüstök található.
A termés friss és szárított állapotban is egyaránt fogyasztható, rengeteg ételrecept hozzávalói között megtalálható. A friss gyümölcs főzve vagy sütve egyéb fűszerekkel ízletes aromát kölcsönöz az ételeknek. A termésében és szárában megtalálható egy ún. bromelain nevű enzim, mely segíti a szervezet számára a fehérjék (hús, sajt, tojás) lebontását. Ezért gyakran fogyasztják olyanok, akik a plusz kilóiktól szeretnének megszabadulni. Ennek az enzimnek gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatása is van, ezért műtétek utáni ödéma kezelésében is segítséget nyújthat. Termésében béta-karotin (az A-vitamin előanyaga) és C-vitamin található.
A még zöld gyümölcsnek étvágygerjesztő hatása van, és hatásos a rossz emésztés javításában is. Az érett gyümölcs csökkenti a bélgázképződést és a gyomor savasságát.
Az ananász gyümölcsének és levének fogyasztása általában nem jár mellékhatással, de kisgyermekek számára nem javasolt, mivel nyálkahártyájukat irritálhatja a bromelain enzim. Allergiás reakciók, hasmenés vagy gyomorgörcs csak ritkán fordulnak elő.
A különböző fogyókúrák médiában való elterjedésével együtt az ananászról joggal terjedt el, hogy természetes fogyasztó hatása van, mivel a benne található enzimnek fehérjelebontó hatása van. Zsírszövetromboló hatását viszont még egyetlen kísérlet sem bizonyította.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az előregyártott uzsonna

Az iparosodott országokban a gyerekek és a serdülők étrendjébe egyre gyakrabban iktatnak be előre gyártott …

Leave a Reply