Kezdőlap / Étel és ital / A medvehagymáról

A medvehagymáról

Más néven vadfokhagyma, sási-hagyma, a hagymafélék családjába tartozik. Igen jótékony hatású fűszernövény április vége fele már szedhető a nem védett területeken, erdei tisztásokon,patakok mentén. Elsősorban a leveleit gyűjtik, és használják fűszerként, illetve gyógynövényként. Gyűjtésénél gondos odafigyelésre van szükséges, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág leveleivel, ami viszont mérgező! Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy valóban medvehagymát találtunk az erdőben, akkor begyűjtésnél a levelet kicsit morzsoljuk el a tenyerünkben. Amennyiben friss, zsenge fokhagyma aromát érzünk, nem tévedtünk, biztosan medvehagymára bukkantunk. Szedjünk belőle sokat!
A medvehagyma aromája a fokhagymáéhoz hasonló, viszont közel sem olyan erőteljes; nem kell aggódnunk fogyasztása után a leheletünk miatt! Bátran fogyasztható nagyobb mennyiségben is, illetve kúraszerűen is alkalmazható.
Értisztító, baktériumölő, koleszterincsökkentő hatása igazolt, tisztítja a vesét, és a hólyagot. Felső légúti betegségek megelőzésében is alkalmazzák, C-vitamin tartalma növeli a szervezet ellenálló képességét. Fokozza az emésztőrendszer működését, ezáltal növeli az étvágyat, illetve vérnyomás, vérzsír csökkentő hatása ismeretes.
A népi gyógyászatban nagyon elterjedt, emellett rengeteg féle módon fogyaszthatjuk. Legegyszerűbb egy szelet vajas, vajkrémes, vagy zsíros kenyeret megszórni vele, de igen sokrétű a felhasználása. Elterjedt a medvehagyma-pesztó, mártás, a medvehagyma leves, főzeléknek is elkészíthető és salátánknak is kellemes aromát kölcsönöz, de akár pogácsát is ízesíthetünk apróra vágott medvehagymával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az előregyártott uzsonna

Az iparosodott országokban a gyerekek és a serdülők étrendjébe egyre gyakrabban iktatnak be előre gyártott …

Hozzászólás