Piskóta

Ha igazán jó és mindig tökéletes piskótát szeretnénk sütni, az alábbi recept minden igényünket ki fogja elégíteni. Nyilván sokan vannak akik a saját receptjükre esküsznek, ami érthető is – főleg -, ha régóta bevált, „örökségről” van szó, de ez a „bécsi massza” egy kísérletet mindenképpen megér.
Kezdésként a tortaformánkat – de csak az alját -, kenjük meg vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával vagy piskótamorzsával. A sütőt 180 fokra melegítsük elő.

Hozzávalók:
– 6 (friss) tojás
– 20 dkg porcukor
– 1 evőkanál vaníliás cukor
– 2 evőkanál meleg víz vagy narancslé
– csipetnyi só
– 12,5 dkg liszt
– 7,5 dkg étkezési keményítő

A tojásokat gondosan szétválasztjuk. A friss tojások sárgáját 12,5 dkg porcukorral, 1 evőkanál vaníliás cukorral, a 2 evőkanál meleg vízzel vagy narancslével fehéredésig keverjük. A tojásfehérjéket a csipetnyi sóval habverővel vagy robotgéppel félkeményre verjük, majd lassan beleszórjuk a 7,5 dkg porcukrot és addig keverjük, míg vágható keménységű nem lesz az állaga. A tojáshabot a krémbe halmozzuk óvatosan, könnyedén kevergetve, miközben 12,5 dkg lisztet, 7,5 dkg étkezési keményítőt összekeverünk és lazán hozzákeverjük a habmasszához. A piskótamasszát az előkészített tortaformába töltjük, szétkenjük és az előre bemelegített sütőbe toljuk és megközelítően 30 percig sütjük. A sütő ajtaját az első 15 percben semmiképpen ne nyissuk ki! Ha a teteje gyorsabban pirulna, később teríthetünk rá sütőpapírt. 20-25 perc elteltével ellenőrizzük – tűpróbával -, hogy belül is megsült-e a piskótánk.
Ha kész, kiborítjuk óvatosan a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt és rácsra helyezve megvárjuk, amíg kihűl.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az előregyártott uzsonna

Az iparosodott országokban a gyerekek és a serdülők étrendjébe egyre gyakrabban iktatnak be előre gyártott …

Leave a Reply