Kezdőlap / Étel és ital / Érdekességek a tejről

Érdekességek a tejről

A tej a tejmirigyek által termelt folyadék, mely időszakosan termelődik és az utódok táplálására szolgál. A tej nagy része víz, de még található benne tejzsír, tejfehérje, tejcukor, B2- vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin és ásványi anyagok. Jelentős kalcium, foszfor és szelén forrás.
A magas ásványi anyag, vitamin és fehérje tartalmának köszönhetően egészségmegőrző tulajdonságai vannak. Köztudott, hogy magas kalciumtartalma segít a csontok megóvásában.
A csontjaink sűrűsége 20 éves korunkra alakul ki, eddig érdemes fokozottabb figyelmet fordítani a kalcium bevitelünkre.
Kevésbé ismert tény talán, hogy a menopauza elkezdődése után a nők kalciumigénye fokozódik, így elvileg legalább napi 5 pohár tejjel kellene, azt pótolják.
Táplálkozási szakemberek újabb állítása szerint azonban a tej sokkal jobb folyadékpótló a víznél. Főleg a gyerekekre igaz ez, mivel ők még a nyári nagy hőségbe is rengeteget képesek mozogni, ezért számukra kiemelten fontos a folyadékpótlás. A tej jelentőségét még a különböző sport és energiaitalok sem képesek pótolni, mivel, mint köztudott a tej nagyon egészséges, sok fehérjét, szénhidrátot és kalciumot tartalmaz. A benne található fehérje rendkívüli fontosságú az izmok fejlődéséhez és növekedéséhez. Található a tejben még elektrolit is és hozzájárul az izzadáskor elvesztett sómennyiség pótlásához.
És végezetül még egy érdekesség, amit minden fogászati beavatkozás után szem előtt kell tartani:
Foghúzás vagy egyéb sebbel járó beavatkozás után legalább egy hétig nem szabad tejes dolgot fogyasztani, mivel a benne található fehérje jó táptalaja a baktériumoknak, ami a seb gyulladását okozhatja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az előregyártott uzsonna

Az iparosodott országokban a gyerekek és a serdülők étrendjébe egyre gyakrabban iktatnak be előre gyártott …

Leave a Reply