Kezdőlap / Egészség és fitness / A levendula gyógyhatása

A levendula gyógyhatása

A parfümök, szappanok készítéséhez hosszú ideje használják a levendulát. A növény olajai ugyanakkor az egészségmegőrzés területén is régóta jelentős szerepet játszik. Elősegítik az emésztést, oldják a szorongást és segítenek az álmatlanság leküzdésében. A növény olajainak egyike , a perilil-alkohol a kutatások szerint ígéretesnek tűnik a rák gyógyításában.
A levendula illatát a linalil-acetát nevű észtermolekulák adják. Ez az illóolaj az agyban a szaglóideg stimulálásával megnyugtatja a központi idegrendszert. Belélegzése ugyanolyan hatékony lehet az álmatlanság leküzdésében, mint néhány erős altató szedése, melyek ráadásul komoly függőséget is okozhatnak.
A levendula a szorongást vagy a feszültséget is remekül enyhíti, ugyanis serkenti az ellazulást segítő agyhullámokat.
Illóolaját tegyük párologtatóba, vagy adjunk belőle három cseppnyit egy lábasnyi forró vízhez, és lélegezzük be a gőzét.
Nem véletlen, hogy a masszázsolajokat gyakran keverik levendula-illóolajjal, amelynek hatóanyagai könnyen felszívódnak a bőrön keresztül.
Amikor fáj a fejünk, tegyünk egy kevés levendula olajat mindkét halántékunkra, masszírozzuk a bőrbe és gyors enyhülést tapasztalhatunk.
Emésztést elősegítő hatása azzal magyarázható, hogy a benne lévő olajok ellazítják a bélrendszer simaizomzatát, így csillapítják az étkezés utáni gyomor-és bélgörcsöket.
A levendulában található csersav elpusztítja a baktériumokat és megakadályozza a kisebb sebek és horzsolások elfertőződését. A viszketést is enyhíti, ezért népszerű gyógyír a rovarcsípésekre.
A rákkutatók megfigyelték, hogy a levendulában levő un. monoterpének gátolják a rákos sejtek kialakulását és megakadályozhatják osztódásukat. Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok a lágyszövetekre, pl. a máj, az emlő és a prosztata rosszindulatú daganataira irányultak, és az eredmények szerint az említett anyag lassíthatja ezek növekedését.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás