Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Fogyasztó gyömbértea az ájurvédában

Fogyasztó gyömbértea az ájurvédában

A gyömbér jól ismert növény, hatása klinikailag bizonyított az émelygés és hányinger leküzdésében. Több ezer éve használják fűszerként és gyógynövényként egyaránt. Az ájurvédában fogyás elősegítésére is ajánlják.
Az indiai természetes medicina, az ájurvéda szerint háromféle alkat létezik: a Kapha, a Pitta és a Vata (összefoglaló néven dosák). A Pitta tulajdonsággal rendelkező emberek átlagos testfelépítésűek, a Vata típusúak többnyire nehezen híznak, a Kapha alkatúak viszont hajlamosak az elhízásra. A Kapha típusnak ajánlják fogyásra a gyömbérteát.
A gyömbér fontos szerepet tölt be a fogyásban, ha az ájurvédikus elveket követjük. A gyömbérteát azonban a megfelelő hatás érdekben más egyebekkel is érdemes kombinálni, ilyenek a meleg italok fogyasztása, a testmozgás, más egyéb csípős vagy kesernyés fűszerek használata, a fekete bors vagy a kömény.
A nyugati orvostudományban a gyömbértea fogyasztó hatását nem bizonyították még, jóllehet keleti használata általános. A kínai orvoslásban több mint kétezer éve használatos a gyömbértea emésztési problémák kezelésére. Mivel ez az illóolajban gazdag, csípős növény segíti az emésztést, teájának fogyasztása segíthet at étkezési szokások megváltoztatásában és a fogyásban.
A gyömbért beszerezhetjük szárított, por formában, de legjobb, ha friss gyökeret találunk. Hámozzunk és reszeljük meg egy darabkát, főzzük negyed óráig vagy húsz percig, attól függően, milyen erősre szeretnénk. Bár biztonságos a használata, felnőtteknek napi 4 grammnál több nem ajánlott (egy gramm körülbelül fél teáskanál gyömbérpornak felel meg).

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás