Kezdőlap / Egészség és fitness / A burgonya gyógyászati alkalmazása

A burgonya gyógyászati alkalmazása

Egyik legkedveltebb köretünk alapanyagát, a burgonyát nem kizárólag a konyhában hasznosíthatjuk, hanem a népi megfigyelésekre és a tudományos tapasztalatokra alapozva a gyógyászat területén is figyelmet érdemel felhasználása. Akár nyersen, akár főzve, vagy csak a levét felhasználva mindenképpen érdemes figyelmet szentelni jótékony hatásainak.
A reszelt, nyers burgonya különösen hatékonyan alkalmazható a nehezen gyógyuló sebek, zúzódások, reuma, a csont- és izomgyulladások esetén.
Külső alkalmazása esetén a nyers pépet egy kis tejjel kell összekeverni. A héjában főtt, tört krumpli annyi nyers tejjel elkeverve, amíg pépes állagú nem lesz, szintén kitűnően alkalmazható pakolások készítésére. Az egyéni reakcióktól függ, hogy melegen vagy hidegen alkalmazzuk-e.
Ha a burgonya öreg már és csírázni kezd, már nem ehető sem ember, sem állat számára, akkor a csírák eltávolítása után különböző gyógyászati célokra a fent említett módon jól hasznosítható. Fontos a gyökerek eltávolítása, mert egy speciális mérget tartalmaznak, a solanint.
A nyers krumpli leve jó szolgálatot tesz a bérnyálkahártya fertőzéseinek kezelésében . Akik gyomorfekélyben szenvednek, ihatnak belőle reggel, éhgyomorra, meleg vízzel hígítva. Elegendő egy kisebb burgonya leve is hozzá. Azok, akik nem szeretik ennek az italnak a kicsit jellegtelen ízét, zabkásába keverhetik.
A burgonyalé, ha könnyű és cellulózszegény étrenddel kombináljuk, alkalmas a gyomorfekély akár súlyosabb eseteinek is a gyógyítására. Rendkívül fontos, hogy lassan együnk, a táplálékot jól rágjuk meg, hiszen ezáltal több nyál termelődik és könnyebb lesz az emésztés azoknak a számára is, akik bélrendszeri problémákkal küzdenek.
A népi gyógyászat területén is előszeretettel alkalmazták a burgonyát, leginkább hörghurut ellenszereként a héjában főtt burgonya levét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply