Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Lisztérzékenység

Lisztérzékenység

Megközelítőleg 1500 ember közül egy szenved lisztérzékenységben, más néven cöliákiában. A betegségért a gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab) egyik összetett fehérjéjével, a gluténnal szembeni érzékenység a felelős. Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordul, és családi halmozódás is megfigyelhető. Gyerekeknél a gluténtartalmú gabonatermékek fogyasztása után néhány hónapon belül alakul ki, de a tünetek bármely életkorban jelentkezhetnek. A gluténérzékenyek immunrendszere a sikér egyik alkotóelemével, a gliadinnal szemben védekezik, és megtámadja az ezt az anyagot tartalmazó vékonybélbolyhokat. Emiatt romlik a tápanyagok felszívódása is. Gyerekeknél a betegség első tünete rendszerint az ismétlődő gyomorfájás, felfúvódás, hasmenés, vérszegénység és súlyvesztés. A gyermek ezért nem fejlődik megfelelően, fáradékonnyá válik.
Felnőtteknél fáradtság, levertség, szájüregi fekély, bőrgyulladás és meddőség a leggyakoribb tünet.
Akinél egyszer fellépnek a betegség tünetei, annak egész életében kerülnie kell a gluténtartalmú élelmiszereket. A diéta kedvező hatásának a cöliákiás betegeknél néhány héten belül már mutatkoznia kell.
Mindennapi élelmiszereink között százával találunk gluténtartalmú készítményeket. Ilyenek a kenyérfélék, sütemények, kekszek, kétszersültek, tészták, a zsemlemorzsa, a búzaliszttel habart mártások és levesek. A gabonapelyhek fogyasztása is kerülendő.
Ha a kisbaba lisztérzékeny, ellenőrizni kell a bébiételek összetételét, jóllehet a legkisebbeknek szánt készítmények általában gluténmentesek.
Fontos elolvasni a készételek címkéjét, hogy elkerülhetők legyenek például a liszttel habart vagy módosított keményítőt tartalmazó ételek. Az árpából készült italok ugyancsak ártalmasak. Az áldozati ostya is tartalmaz glutént.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

1 hozzászólás

  1. Ezt mindenkinek figyelembe kellene venni és oda figyelni magára és a tünetekre!!!!!!

Hozzászólás