Agydaganatok

Más testtájak daganataihoz hasonlóan az agyban is előfordulnak jó- és rosszindulatú daganatok. Az agy esetében azonban különbséget jelent az, hogy a jóindulatú daganatok is veszélyesek, hiszen térfogatbeli növekedésük következtében is károsítanak más agyrészeket. Ez azért van így, mert az agynak nincs meg a kitérési lehetősége. Ezért az agydaganatok már a fokozódó agyi nyomás miatt is halálhoz vezethetnek.
Elsődleges agydaganatoknak nevezzük azokat a tumorokat, amelyek az agyi kötőszövetből, idegszövetből, agyhurokból, az agyalapi mirigyből indulnak ki.
Az agyalapi mirigy tumorai már igen korán menstruációs rendellenességhez, a mellékvesekéreg hormontermelésének és a pajzsmirigy működésének zavarához vezetnek.
Másodlagos daganatoknak nevezzük azokat a tumorokat, amelyek vagy a koponyacsontokból indulnak ki, vagy más daganatok áttétei. Különösen a tüdőrák hoz létre gyakran agyi áttéteket, de a gyomor- bél- emlő- veserákok agyi áttétei sem ritkák.
A leggyakoribb jóindulatú agydaganat a meningeoma. Az agyburokból indul ki és lassan növekszik. Különösen középkorú és idősebb embereken jelentkezik, nőknél kétszer olyan gyakori, mint férfiaknál.
A rosszindulatú daganatfajták, főleg a gyermekkorban előforduló medulloblastoma és a felnőttkori glioblastoma, nagyon gyorsan növekednek és károsítják a környező szöveteket.
Ha lehetséges, az agydaganatot megoperálják és eltávolítják. Az operálhatóság elsősorban a tumor elhelyezkedésétől és nagyságától függ, hiszen csak a könnyen hozzáférhető daganat távolítható el környezetének nagyobb károsodása nélkül.
A kórlefolyás súlyossága attól függ, hogy magát a daganatot sikerül-e műtéttel eltávolítani vagy sem.
Így előfordulhat, hogy egy szövettanilag kifejezetten rosszindulatú daganat úgy helyezkedik el, hogy jól hozzáférhető és eltávolítható.
Az agyműtét gyakran hagy hátra maradandó károsodásokat, amelyek mind a testi, mind a szellemi működést befolyásolják. Olykor a műtött személynek a legegyszerűbb cselekedeteket is újra meg kell tanulnia.
Ezért agy műtöttek számára speciális rehabilitációs osztályokat hoznak létre. Ezekben gondoskodnak a betegek optimális ellátásáról.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Leégés

A leégés bőrgyulladás, ami akkor keletkezik, ha a bőrt túlságosan sokáig érik a nap ibolyántúli …

Hozzászólás