Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Trigeminus neuralgia

Trigeminus neuralgia

Az arc érzőidege. Az ideg érző dúca a koponya sziklacsontjának csúcsán helyezkedik el.
A neuralgia valamely ideg lefutása mentén villámcsapásszerűen jelentkező, fél-egy percig tartó, igen erős, nyilalló fájdalom. A fájdalom változó időközönként jelentkezhet, gyakran ismétlődhet, sőt tartóssá válhat.
A köznyelvben arcidegzsábának nevezett trigeminus neuralgia a háromosztatú ideg valamelyik ágának rohamszerűen kezdődő fájdalma.
A megbetegedés kiváltó oka szerint valódi és másodlagos trigeminus neuralgiát különböztethetünk meg.
A valódi vagy elsődleges trigeminus neuralgia kiváltó oka nem ismert. A betegség hátterében semmiféle szervi ok nem mutatható ki klinikai vizsgálattal. A kórbonctani vizsgálatok során sem mutatható ki elváltozás.
A másodlagos trigeminus neuralgia hátterében mindig kimutatható valamilyen kiváltó ok vagy egyéb megbetegedés. A kórok lehet a koponyaalap vagy az agytörzs daganata, valamilyen gyulladás, sclerosis multiplex, koponyasérülés vagy az állkapocsízület megbetegedése. Sok esetben a fogszuvasodás vagy az arcmelléküreg gyulladása vált ki neuralgiás fájdalmakat.
Az arcidegzsába rendkívül makacs, a kezelésnek ellenálló, igen nehezen gyógyítható megbetegedés.
A kezelést nyugtató, fájdalomcsillapító, antidepresszáns, antiepileptikus, trankvilláns, valamint értágító gyógyszerek és vitaminok adagolásával kezdik.
A házilagos, egyszerű gyógyszeres fájdalomcsillapítás sajnos a legtöbb beteg esetében nem elegendő, mert a fájdalmat csak rövid időre szünteti meg. Az érintett idegág által beidegzett terület fájdalma érzéstelenítő injekcióval csökkenthető.
Makacs, befolyásolhatatlan fájdalom esetén az idegág hőkezelése jó hatású lehet. Másodlagos trigeminus neuralgia esetén a fájdalom az alapbetegség kezelése után rendszerint megszűnik.
A betegség kezdetén a neuralgiás rohamok hosszabb, esetleg hetes, hónapos, időközönként jelentkeznek.
Később a tünetmentes időszakok egyre csökkennek, a fájdalom szinte állandósul. A fájdalom éjszakánként általában szünetel.
Elsődleges trigeminus neuralgia esetén a fájdalom kezdetben az egyik idegágra korlátozódik, de a későbbiekben mindegyikre kiterjed.
A rohamot általában valamilyen jellemző külső inger váltja ki.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

1 hozzászólás

  1. Magyar Lászlóné

    Tisztelt Cím!

    Már három éve szenvedek arcideg fájdalommal. A szájsebészet és a gégészeti vizsgálat negatív lett. Az MRI vizsgálat agyérelmeszedést, valamint két kissebb agyinfarktust mutatott ki. Voltam fájdalom ambulancián is, ahol négy alkalommal négy helyen injekciót kaptam, de ez sem segített. 20 éve jobb oldali tempoláris epilepsziám van, de ezzel a betegséggel a gyógyszerek mellett nincs semmi problémám. Szeretném megkérdezni, hogy milyen gyógyszeres kezelés, vagy esetleg akupunktúrás kezelés segíthet-e a fájdalmamom, mert ez már kibirhatatlan.Köszönettel: Magyar Lászlóné

Hozzászólás